Festival ARTONOV: tous modes confondus …

Een interdisciplinair festival in Brussel: dat kan toch niet anders dan internationale vonkjes geven … Gaat u dus graag op een zinnenprikkelende reis waar de ruimte de inspiratie wordt van de kunst? Lees dan zeker even verder door het programma van het Festival ARTONOV, van 9 tot 14 oktober aan de vierde editie toe op verschillende art-nouveau- en art-decolocaties.

Dankzij het succes van de voorgaande edities, met een bezoekersgraad van meer dan 96% vorig jaar, biedt het festival wederom talrijke onuitgegeven creaties aan én ook een grotere keuze wat betreft de locaties. Bent u op zaterdag 27 oktober bijvoorbeeld in Rijsel, klik dan zeker even verder.
 
Maar eerst één minuut voor Brussel! Het Festival ARTONOV, dit jaar van dinsdag 9 tot zondagavond 14 oktober 2018, is geïnspireerd door de internationale art-nouveaubeweging, zowel voor haar filosofie als voor de praktische uitvoering. Het doel is, door de interdisciplinariteit aan te moedigen, om een overlap te creëren tussen performing arts, muziek en dans, theater, visuele kunst en mode. Ja, zelfs lekkerbekken krijgen het water al in de mond …
 
Voor zijn vierde editie koos de festivalorganisatie als thema: de architectuur van het ritueel en het ritueel van de artistieke voorstelling. Het gaat om de zoektocht naar de structuur zelf, de fundamentele essentie van een voorstelling en de reflectie over de manier waarop de architectuur haar beïnvloedt. 
Het ritueel zal door het muziekprogramma beurtelings in het teken staan van de grafische kunsten, de tekenkunst én de Japanse kalligrafie.

Palace, Narthex, … of toch maar Horta
 
Op de openingsavond van het festival zullen François Schuiten, Benoît Peeters en Bruno Letort de artnouveau-zaal van Cinema Palace innemen. Met als inspiratie het universum van de Belgische cineast Raoul Servais, zullen zij ons vergasten op een conferentie rond muziek, architectuur, stripverhalen en cinema. De pianist Jan Michiels zal een kunstcollectief samenbrengen in de Galerie Lempertz voor een interdisciplinaire voorstelling van de 24 Preludes van Claude Debussy met een klank- en lichtspel (elektronisch en video) in de ruimte. De danseres, choreografe, dichteres en kalligrafe Carolyn Carlson, een echte legende van de hedendaagse dans en al te lang afwezig van de Belgische podia, zal een ‘Poetry Event’ voorstellen. Omringd door haar gezelschap en de cellist Jean-Paul Dessy, zal zij optreden in de Grote Narthex van het Jubelparkmuseum!
 
Dit jaar wordt Victor Horta geëerd: in het kader van ‘Horta Inside Out’ zullen vier bouwwerken die hij heeft ontworpen, worden ingenomen door de kunstenaars. Het Hotel Frison biedt onderdak aan een voorstelling die muziek en chocolade samenbrengt met het Ensemble Les Muffatti en de chocolatier Laurent Gerbaud; het Paviljoen van de Menselijke Driften en de Winkel Wolfers zullen door synesthesie verenigd worden met een voorstelling van het Ensemble Revue Blanche, en het Hotel Max Hallet zal een hommage brengen aan de voorliefde van Victor Horta voor de Japanse kunst met de schrijver Ryoko Sekiguchi, de pianist Trami Nguyen en de chef-kok Sugio Yamaguchi die zullen zorgen voor een zinnenprikkelend evenement dat de interne stemgeluiden verbindt met kauwgeluiden en muziek.
 
Jonge kunstenaars blijven een centrale plaats innemen op het festival met de reeks FRINGE, die zal plaatsvinden in het Maison Langbehn en de Bibliotheca Wittockiana. Luc Schuiten en Claude Ledoux zullen verschillende voorstellingen brengen in een intergenerationele sfeer.
 
Ten slotte zal het Hotel Hannon, een onlangs gerestaureerd architecturaal pareltje, gastheer zijn voor een poëtische gezinsvoorstelling: dit aparte concert vindt plaats in een decor dat een intiem rariteitenkabinet oproept – een bescheiden verzameling van kleine wondere dingen, welluidende objecten en andere herinneringen.


  • WAT: Festival Artonov, 4de editie
  • WANNEER: dinsdag 9 tot en met zondag 14 oktober 2018
  • WAAR: op verschillende locaties in Brussel
  • TICKETS: via agenda.brussels (link)

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: