Feestelijke Telemann zonder ventielen

*** Het label Accent gaf in het kader van het Telemannjaar een nieuwe opvallende cd uit. Zowel Telemann in zijn concerti als de solisten en het ensemble, laten zich van hun beste kant horen. Een aanrader.

Broers Madeuf

Jean-François Madeuf en Pierre-Yves Madeuf zijn twee van de belangrijkste vertegenwoordigers van de historische uitvoeringspraktijk op natuurhoorn en natuurtrompet. Op deze nieuwe Accent cd, spelen ze samen met Sigiswald Kuijken en La Petite Bande concerti van Georg Philipp Telemann zoals ze nooit eerder op plaat of cd werden gehoord, door ze nl. te spelen op natuurtrompet en natuurhoorn in hun oorspronkelijke kleine bezetting.

Jean-François

Jean-François Madeuf is één van de jongere vertegenwoordigers van de Franse trompetschool. Hij komt uit Riom (Puy-de-Dôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes) en woont momenteel in Zuid-Frankrijk. Hij studeerde aan het Conservatoire National de Région de Clermont-Ferrand, studeerde vervolgens trompet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique bij Pierre Dutot en studeerde baroktrompet bij Jean-Pierre Canihac, één van de oprichters/cornetspelers van de befaamde “Sacqueboutiers de Toulouse”. J.P. Madeuf is momenteel Canihacs opvolger in Lyon en is sinds 2001 de opvolger van Edward Tarr (°1936) aan de Schola Cantorum in Bazel. Tarr was trompettist in het Münchener Bach-Orchester van Karl Richter en was de leraar van Håkan Hardenberger. Sedert 1991 leidt J.P. Madeuf ook zijn eigen ensemble, Les Trompettes de Plaisir (4 trompettisten, een organist en drie paukenisten).

Pierre-Yves

Geboren in 1970 in Clermont-Ferrand, studeerde zijn broer Pierre-Yves Madeuf aan het Conservatorium van Lyon (CNSM), waar hij in 1996 eerste prijzen voor hoorn en kamermuziek behaalde. Hij won een prijs voor kamermuziek op de Internationale wedstrijd in Illzach (Elzas), studeerde oude muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis en studeerde aan het Conservatorium van Parijs, waar hij in 2000 een eerste prijs behaalde voor natuurhoorn. Pierre-Yves Madeuf speelt regelmatig met La Petite Bande, het Orchestre des Champs Elysées, La Grande Écurie et la Chambre du Roy en met La Chambre Philharmonique.

Oorspronkelijk

De broers Madeuf spelen met exacte precisie en muzikaliteit en ze houden zich in hun notes d’agrément (versieringen), voordracht en articulatie aan de 18de-eeuwse uitvoeringspraktijk. Pierre-Yves speelt op een kopie van Graham Nicholson van een 18de-eeuwse Leichamschneider hoorn, net als zijn broer Jean-François wanneer beiden solist zijn in Telemanns Concerto in D voor 2 hoorns, 2 violen, altviool en b.c. De andere werken speelt Jean-François op een oorspronkelijke natuurtrompet van Johann Wilhelm Haas (1649- 1723) uit Neurenberg. Beide Madeuf broers spelen zowel natuurtrompet als natuurhoorn. Het nadeel van deze blaasinstrumenten is wel dat de toonvastheid soms niet echt haalbaar is of zweeft, wat je ook op deze opname hoort. Het vraagt allicht gewenning voor wie niet met deze praktijk vertrouwd is.

Vijf concerti

De vijf werken van Georg Philipp Telemann (1681-1767) zijn de Suite in D voor trompet, 2 violen, altviool en b.c. TWV 55: D7; het Concerto in D voor hoorn, viool, 2 altviolen en b.c. TWV 51; D8, de Sonate voor trompet, 2 violen, altviool en b.c. TWV 44: D1; het Concerto in D voor 2 hoorns, 2 violen, altviool en b.c. TWV 52: D1 en het Concerto in D voor trompet, 2 violen, en bc. TWV 51: D7. Er zijn ook nog eens twee bonus stukken uit Telemanns Sonate in D TWV 44: D1 opgenomen. Die worden uitgevoerd volgens een schriftelijke aanwijzing van Telemann in de partituur, nl. zonder trompet in de eerste en derde beweging.

Schitterend

De uitvoerders zijn Jean-François Madeuf natuurtrompet en Pierre-Yves Madeuf natuurhoorn, Sigiswald Kuijken, Jin Kim, Barbara en Konrad, viool, Marleen Thiers en Barbara Konrad, altviool, Ronan Kernoa, basviool en Benjamin Alard, klavecimbel. De cd werd opgenomen in januari 2016. Deze opname laat toe om Telemanns muziek opnieuw dichter bij de oorspronkelijke 18de-eeuwse klankwereld te beluisteren. Het sonoor resultaat en de klank van de solisten in het algemeen is erg professioneel.


WAT: Telemann Trumpet & Horn Concertos
WIE: Jean-François Madeuf Pierre-Yves Madeuf La Petite Bande Sigiswald Kuijken
UITGAVE: cd Accent ACC24318

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC