Falstaff door Opera van Zürich

Giuseppe Verdi, Falstaff, Unitel Classica

**** Deze geniale komische opera van Giuseppe Verdi vereist een evenwichtig balanceren tussen grap en diepgang. Sven-Eric Bechtolf is daar in zijn regie voor de opera van Zürich goed in geslaagd. 

**** Deze geniale komische opera van Giuseppe Verdi vereist een evenwichtig balanceren tussen grap en diepgang. Sven-Eric Bechtolf is daar in zijn regie voor de opera van Zürich goed in geslaagd. De grappigheid is onweerstaanbaar, maar nooit goedkoop. Bechtolf vindt integendeel originele details om Verdi’s ironische toets tot zijn recht te brengen. Hij vervalt ook niet in cliché’s (bij voorbeeld als Falstaff en Ford samen door de deur moeten). Dat de zangers in een eenvoudig maar functioneel decor goed en natuurlijk acteren draagt bij tot het plezier van het kijken. De vier vrouwen zijn een vrolijk samenzweerderig viertal. Mrs Quickly (Yvonne Naef) speelt de “reverenza”-scène kostelijk en Barbara Frittoli is een stijlvolle Alice Ford die in het magische slottoneel als een fee met toverstaf de komedie tot de (goed geplande) ontknoping brengt. De voorstelling loopt op een gesmeerd ritme en licht en luchtig worden we van intrige naar intrige geleid tot Verdi’s testamentaire conclusie: alles in het leven is maar een grap.

Behalve Barbara Frittoli en Yvonne Naef zitten er voor mij in de productie niet echt gekende namen. Maar een operahuis als dat van Zürich heeft een reputatie hoog te houden en dat gebeurt hier zeker. Frittoli is een levendige sopraan met helder en open klinkende stem. Eva Liebau (Nanetta) zingt met sprankelend lichte stem en ze heeft een feilloze hoogte. Haar nimfenaria op het einde is heerlijk. Ambrogio Maestri zingt en speelt en schitterende Falstaff. Nu eens naïef-eigenzinnig, dan weer bazig en misplaatst hautain. Hij zingt met panache en overtuiging en de satirische toon van zijn “onore”-aria bereidt al zijn slotfuga voor.

Ook de andere partijen zijn goed bezet. Het orkest onder leiding van Daniele Gatti zou af en toe wel iets briljanter mogen zijn. In zijn geheel een dvd waar je met veel plezier naar kijkt. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC