Facets of Infinity

Spark - Die klassische Band

Een overweldigende waterval aan klanken, kleuren, muzikale nervositeit. Dat is de eerste indruk van Facets of Infinity van Spark. Een web van muziek, een maalstroom met een energie die onuitputtelijk lijkt. Muzikanten die constant op het scherp van de snee hun instrument bespelen tot er -imaginair uiteraard- kleine rookwolkjes uit opstijgen.

Spark (voluit SPARK – The Classical Band/Die klassische Band) is een quintet van jonge Duitse muzikanten die klassieke muziek willen wegtrekken uit de oubollige salons. Met een hippe stijl willen ze jongeren weer betrekken in de klassieke muziek en stappen ze af van het traditionele beeld van de muzikant in kraaknet kostuum. De samenstelling van het kwintet is ook uniek te noemen. Een cello, viool en piano worden vergezeld van twee blokfluitspelers. Alle muzikanten zijn virtuozen op hun instrumenten zijn het vijf top-solisten die samen een geweldig dynamische klank produceren. Hun totale instrumentarium bestrijkt meer dan 40 instrumenten van allerlei slag.

Waar vorige albums vaak bestonden uit herwerkingen van bekende (of minder bekende) klassieke stukken, is Facets of Infinity een eigentijdse compositie van de Duitse componist Johannes Mostschmann. Deze componist werkt erg veelzijdig en componeerde voor film en theater maar ook elektronische muziek of koormuziek schrikken hem niet af.

De samenwerking met Mostschann levert een energiek stukje muziek op. De muziek doet zeer filmisch aan, wat niet hoeft te verbazen. De luisteraar waant zich soms aan de oevers van een rivier waarin dartel elfjes spelen om vervolgens – pretpark gewijs – te worden meegesleurd in een waterval en schuimende woeste stroom vol gevaarlijke rotsen. Andere stukken zijn eerder etherisch te noemen en brengen rustige(r) oorden, maar steeds met een ietwat macabere ondertoon. Het nerveuze en energieke karakter zorgen ervoor dat je als gekluisterd blijft aan de muziek en op het puntje van je stoel wacht op een grandiose apotheose.

Spark zijn:

Andrea Ritter: blokfluit
Daniel Koschitzki: blokfluit
Stefan Balazsovics: altviool en viool
Victor Plumettaz: cello
Arseni Sadykov: piano

Neem een bètablokker als uw hart het moeilijk krijgt van opzwepende ritmes en muzikaal gejaag en luister vooral, sluit de ogen en laat u meevoeren door de wondere wereld van Motschmann en Spark.


  • WAT: Facetd of InfinitySPARK - Facets of Infinity
  • WIE: Spark – Die klassische Band met Frankfurter Opern- und Museumsorchester
    o.l.v. Sebastian Weigle
  • Label: Neue Meister (Edel)
  • ASIN: B01N6GLG5B

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC