Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De tweede Koningin Elisabethwedstrijd voor cello is een goede aanleiding om even in het Belgische celloverleden te duiken. In Flagey loopt daarom van 9 tot 22 mei 2022 de expo ‘François Servais, de Paganini van de cello’.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

François Servais (1807-1866) was een baanbrekend cellist, een Europese ster en een van de grondleggers van de Belgische Celloschool. Hij musiceerde met Mendelssohn, Rossini en Vieuxtemps, en werd gewaardeerd door Schumann, Meyerbeer en Berlioz. Het wereldwijde gebruik van de cellopin is mede aan Servais te danken. Anderhalve eeuw na zijn dood weerklinken zijn virtuoze cellocomposities nog steeds over de hele wereld. Deelnemers aan de editie 2022 van de Elisabethwedstrijd moesten overigens een video-opname van een van Servais’ 6 Etudes insturen.

De vzw Servais laat het concourspubliek kennismaken met de verschillende facetten van deze bijzondere Belgische musicus, dankzij talrijke foto’s en documenten uit de Halse Servaiscollectie.

De expo is gratis te bezoeken in de inkomhal van Flagey, elke dag (behalve zondag) van 14 tot 22 uur. Geleide bezoeken mogelijk (na afspraak). De brochure ‘François Servais, de Paganini van de cello’ van Peter François is verkrijgbaar tijdens de expo.

Een organisatie van de vzw Servais, in samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd en Flagey.

Meer info: www.servais-vzw.org.

Peter François, Brochure ‘François Servais, de Paganini van de cello’

Halle, Vzw Servais, mei 2022
40 p., 50 illustraties


Peter François, De Belgische Celloschool

Halle, vzw Servais, 2017
200 p., 102 illustraties. – ISBN: 9789078897064

België heeft sinds de negentiende eeuw heel wat cellisten voortgebracht die wereldwijd van zich laten horen. De bekendste is François Servais, de ‘Paganini van de cello’. Maar ook talrijke andere cellisten hebben mee vorm gegeven aan wat men de ‘Belgische Celloschool’ is gaan noemen.

Met een hoofdstuk over Eric Feldbusch (1922-2007) door Jean Paul Feldbusch.

Bestellen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.