Expo – De Belgische Celloschool

De eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello is een goede aanleiding om de Belgische cello-geschiedenis onder de aandacht te brengen. In Flagey loopt daarom van 10 tot 20 mei 2017 de expo De Belgische Celloschool.

België heeft sinds de negentiende eeuw heel wat cellisten voortgebracht die wereldwijd van zich laten horen. De bekendste is François Servais, de Paganini van de cello, van wie de composities ook nog in de eenentwintigste eeuw over de hele wereld weerklinken. Maar ook talrijke andere cellisten hebben mee vorm gegeven aan wat men de Belgische Celloschool is gaan noemen.

Een eerste deel geeft een overzicht van negen generaties cellisten in de Belgische conservatoria. Ontdek een schat aan nooit eerder getoonde partituren, foto’s, brieven, programma’s en opnames uit de Halse Servaiscollectie! Een tweede deel belicht Eric Feldbusch (1922-2007), die als cellovirtuoos, componist en conservatoriumdirecteur zijn stempel gedrukt heeft op het Belgische muziekleven van de 20ste eeuw.

De expo is gratis te bezoeken in Foyer 3 van Flagey, elke dag (behalve zondag) van 14 tot 22 uur. Geleide bezoeken mogelijk (na afspraak). Het boek De Belgische Celloschool van Peter François is verkrijgbaar tijdens de expo.

Een organisatie van de vzw Servais en de Stichting Feldbusch, in samenwerking met EKHO, Koningin Elisabethwedstrijd en Flagey. Deel van EKHO#2 (www.ekho-violins.com).

Meer info: Servais v.z.w.

Boek De Belgische Celloschool

Auteur: Peter François

200 pagina’s – 100 illustraties – beschikbaar tijdens de expo (10-20 mei) – te bestellen via overschrijving van 20 euro + verzendkosten* op BE17 7340 1769 4021 (KREDBEBB) van Servais vzw, Beertsestraat 45, 1500 Halle – verzendkosten (1-2 ex.): België € 4; Europa: € 11,30; rest van de wereld: € 18,90

 


  • WAT: Expo: De Belgische Celloschool
  • WIE: Servais v.z.w.
  • WANNEER:  Van tien tot en met twintig mei 2017
  • WAAR: Brussels – Flagey
  • Foto: ©Servais v.z.w.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: