Exaudi Vocem Meam

Exaudi Vocem Meam,  Rosarioconsort & Gambakwartet Piet Stryckers

Auteur Hermine Couvreur

Rosarioconsort & Gambakwartet

De vrij kleine O.L.Vrouw Kerk staat in een villawijk te Schoten en daardoor valt de eenvoud ervan, vooral het interieur, nog meer op dan het zou gedaan hebben in een ‘gewone’ wijk.

Het kleine koor, bestaande uit 3 sopranen, 3 alten, 2 tenoren en 2 bassen, begeleid door het Gambakwartet van Piet Stryckers, zette in met ‘De Profundis’ van Antonio Sartorio (1630 – 1680). Ietsje ingehouden nog, vooral door de mannen.  Het werd echter alleen maar beter al bleef de eerste sopraan net een ietsje te geprofileerd. Opvallend was het goede oogcontact tussen het koor en dirigent Frederik Meireson. Ze begrepen elkaar wat wijst op degelijke voorbereiding.

Met ‘Ganzona Francesa à 4’ van Giovanni Maria Trabaci (ca 1575 – 1647) mochten we genieten van enkel het Gambakwartet. De gamba heeft een zeer mooie milde klank en het bespelen ervan oogt zeer elegant, letterlijk, met de hand onder de strijkstok.

‘Prosa pro mortuis’ van Giovanni Legrenzi ( 1626 – 1690) werd door het koor sterk ingezet. Geen gemakkelijke muziek maar technische moeilijkheden werden goed overwonnen.

Het ‘Canzone Francese Seconda, del Nono Tono Naturale’ van Giovanni Salvatore (ca 1688) was zonder meer mooi, knap, goed … Puur genieten, net zoals bij ‘Sonata Sesta à quatro viole da gamba’ van Giovanni Legrenzi. Men kan gewoon niet meer zeggen . Het mocht van mij zo nog uren doorgaan.

Twee sopranen en één alt zongen ‘Ave Regina Coelorum’ opgewekt en zeer mooi. De drie dames waren op elkaar ingestemd en lieten elkaar tot recht komen. Eén van de hoogtepunten van de ganse uitvoering.

‘Plaudite omnis terra’ van Giovanni Gabrieli was een waardig einde al had de solo misschien iets warmer, gevoeliger mogen klinken.

Besluit: een mooi concert met een waardevol koor dat gedegen zingt en een gambakwartet dat perfect begeleidt en wanneer het alleen speelt, de klanken recht naar je ziel stuurt. En niet vergeten het onontbeerlijke continuo dat op het orgel verzorgd werd door Helmut De Backer.


  • WAT: Exaudi Vocem Meam
  • WIE: Rosarioconsort & Gambakwartet Piet Stryckers
  • WANNEER: zondag 11 mei 2014
  • WAAR: OLV-Koninginkerk te Schoten

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist