Home Events - Klassiek Centraal Concert Stapelconcert 200 jaar César franck

Stapelconcert 200 jaar César franck

Wij vieren de 200ste verjaardag César Franck met de Sonate in A voor viool en piano en het Pianokwintet in f, gespeeld door Femke Sonnen & Stephen Meyer, viool – Gina Beukes, altviool – Shiho Nishimura, cello en Yasuko Takahashi, piano.

De vioolsonate in A groot werd opgedragen als huwelijkscadeau aan Eugène Ysaÿe, wiens vertolkingen in de loop van ruim veertig jaar aanzienlijk hebben bijgedragen aan de erkenning van César Franck als een groot componist. Na een snelle oefensessie op de dag van de bruiloft op 26 september 1886 speelden Ysaÿe en Marie-Léontine Bordes-Pène het stuk voor de gasten. Deze grote sonate verschijnt regelmatig in recitals en op opnamen, en behoort tot het hoofdrepertoire voor violisten.

Het Pianokwintet in F mineur is een kwintet voor piano, 2 violen, altviool en cello. Het werk werd gecomponeerd in 1879 en is beschreven als een van de belangrijkste prestaties van Franck.
Het werk ging in première door het Marsick Quartet, waarbij Camille Saint-Saëns de pianopartij speelde, die Franck voor hem had geschreven met een bijgevoegde notitie: “Aan mijn goede vriend Camille Saint-Saëns”. Er ontstond een klein schandaal toen Saint-Saëns bij de voltooiing van het stuk het podium afliep en de partituur open liet staan, een gebaar dat werd geïnterpreteerd als een teken van minachting.
Men noemde dit werk een “verzengende emotionele kracht”, en Édouard Lalo karakteriseerde het als een “explosie”.

Het evenement is afgelopen.

Datum

11 dec 2022
Verlopen!

Tijd

11:00 - 12:30

Meer Info

tel. 09-2251860

Locatie

Theater Tinnenpot
Beckettzaal
Website
https://www.tinnenpot.be
Categorie

Organisator

vzw Op Stapel
vzw Op Stapel
Telefoon
+3292309141
Email
contact@opstapel.be
Website
http://www.opstapel.be
QR code

Discussion about this mec-events

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist