Home Events - Klassiek Centraal Concert Orgelfestival ARS in Cathedrali

Orgelfestival ARS in Cathedrali

Het festival “Ars in Cathedrali” stelt zijn zomerconcerten 2023 voor met als thema “Music of Love’. Acht concerten rond het Grenzing-orgel, met top-organisten, zangers, instrumenten en de muziek van Johann Sebastian Bach als rode draad, laten u genieten van muziek die geïnspireerd is door liefde in al zijn glorie. De zomerconcerten vinden plaats elke dinsdag om 20u in de prachtige kathedraal.

 

Programma       

11/07 : Endless Love

Paul De Maeyer (B)

Op deze feestdag van de Vlaamse Gemeenschap bezingt organist Paul De Maeyer de liefde met het orgel: liefde voor het land, alle Brusselse stads- en Belgische landgenoten, en de gesublimeerde liefde voor de muziek, het erfgoed en de kunst. Hij speelt werken van componisten van eigen bodem zoals J.H. Fiocco, J.N. Lemmens en J. Jongen, en improviseert een Symfonie van de liefde.

 

18/07 : Love and Sorrow

Matthias Havingha (NL)

Dit is een programma vol dramatiek en diepgaande gevoelens van wanhoop, woede en onmacht, maar ook van vertrouwen en hoop, bewondering en liefdevol herdenken. Er klinkt muziek van Sweelinck en Pachelbel, maar ook van Liszt, Alain en Duruflé, waarbij de werken onderling sterk verbonden zijn in citaten en thematiek, met chromatiek als rode                 draad.

 

25/07 : Psyche

Jean-Baptiste Monnot (F)

Tussen bewust en onbewust zijn, het lot van gevoelens, wekt de muziek door haar verhalende dimensie een veelheid aan gevoelens op in de ziel van de luisteraar. Onze individuele verbeeldingskracht wordt voortdurend aangesproken: we worden onbewust acteurs in de muziek waar we naar luisteren.

Op het programma staat muziek van Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Liszt, Marcel Dupré en Jean Guillou.

 

01/08 : Two to improvise

Susanna & Johannes Ebenbauer, soprano & orgue (AU)

Een programma voor orgel en sopraan, boordevol verrassingen, met muziek van Johann Sebastian Bach, het beroemde “Flow, my tears” van John Dowland, een improvisatie van een orgelsymfonie en een improvisatie voor sopraan en orgel op de lofzang van Franciscus van Assisi.

 

 

 

08/08 : I was forever – I am forever

Barry Jordan (D)

Een programma met orgelmuziek uit de 19de eeuw en de Belle époque, met o.a. Mendelssohns Sonate in A groot geschreven voor het huwelijk van zijn zus Fanny, de Suite van Pelléas et Mélisande van Fauré, Sigfried Idyll van Wagner en de Petite Suite van Milhaud geschreven ter gelegenheid van een huwelijk.

 

15/08 : Love of Variety

Bart Jacobs (B)

De variatiekunst is een oud gebruik. Al van in de Renaissance gingen componisten bestaande liederen en melodieën gebruiken om harmonische, ritmische en stilistische mogelijkheden te verkennen met variaties. Met enkele grote variatiereeksen van J. S. Bach, F. Mendelssohn, Ch.- M. Widor, J. Alain en M. Duruflé worden tijdens dit concert alle registers en kleuren van het Grenzing-orgel opengetrokken en toont  organist-titularis Bart Jacobs zijn liefde voor de variatiekunst.

 

22/08 : Wedding gift

Fumika Mohri, viool (winner Queen Elisabeth competition 2016) (JP)

Momoyo Kokubu, orgel (B)

Johann Sebastien Bach, César Franck & Eugène Ysaÿe

Twee artiesten spelen de vioolsonate van Franck, een huwelijksgeschenk voor violist Eugène Isaye, in een transcriptie voor orgel en viool. Van Bach klinkt de virtuoze Toccata en Fuga in F majeur, en de 4 Duetten uit Clavier-Übung III, naast de beroemde Sonate 3 “Ballade” voor viool solo van Ysaÿe.

 

29/08 : Wedding Cantates

Ensemble Ausonia sous la direction de Mira Glodeanu (RO)

Wei-Lian Huang, soprano (TW)

Xavier Deprez, orgel

Het slotconcert is geheel gewijd aan muziek van Johann Sebastian Bach. Naast orgelmuziek klinken twee huwelijkscantates: O holder Tag, erwünschte Zeit, BWV 210, en de bekende cantate Weichet nur, betrübte Schatten, BWV 202, met als soliste de sopraan Wei-Lian Huang. Het ensemble Ausonia staat onder leiding van violiste Mira Glodeanu, met aan het orgel organist-titularis Xavier Deprez.

 

Het evenement is afgelopen.

Datum

29 aug 2023
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:00

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Sint Michiels- en Goedelekathedraal
Brussel
Categorie

Organisator

Ars in Cathedrali vzw
QR code

Discussion about this mec-events

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist