GRAINDELAVOIX

Josquin, De Ondode

In 1521, exact 500 jaar geleden, stierf Josquin des Prez.
Al tijdens zijn leven was deze Henegouwse componist een wereldster en zijn imago werd na zijn dood alleen maar groter.

Graindelavoix gaat niet op zoek naar de authentieke Josquin, maar naar de fabricatie van deze uitzonderlijke renaissancemusicus. Daarin speelt Antwerpen een cruciale rol: de eerste herdenking vond namelijk plaats met de Antwerpse uitgave van Tielman Susato’s zevende chansonboek in 1545, dat volledig gewijd was aan een nagenoeg onbekend Josquinrepertoire. De uitgever vertelt in het voorwoord dat hij kosten noch moeite gespaard heeft om vergeten en verloren gewaande werken op te sporen.

Dat het in een aantal gevallen om valse Josquins gaat of dat er bij verschillende chansons extra stemmen werden aangebreid, daar lagen de tijdgenoten niet van wakker: het bezorgt enkel de musicologen van vandaag kopzorgen. Voor Graindelavoix maakt het deel uit van de plasticiteit van de geschiedenis en haar overgeleverde repertoires.

Bereid je voor op een intense, melancholische duik in de vijf- en zesstemmige chansons van de late Josquin, die elk een aparte klankwereld aan intensiteiten en emoties ontvouwen en je hoe dan ook naar de keel grijpen. De zeven zangers onder leiding van Björn Schmelzer worden geruggensteund door de snaren van Philippe Malfeyt en Lukas Henning.

Graindelavoix maakte ook een nieuwe opname met dit repertoire waarvan de cd begin september bij Glossa verscheen.

Graindelavoix is een Antwerps internationaal gezelschap, geleid door Björn Schmelzer, dat werkt met het verleden als flessenpost waarmee common sense en artistieke clichés worden doorbroken. Het “grain” is als het bot in de keel van oude en nieuwe repertoires.

Het evenement is afgelopen.

Datum

15 okt 2021
Verlopen!

Kosten

€20.00

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Sint-Barbarakerk Eisden-Tuinwijk
Sint-Barbarakerk, Kastanjelaan 26, 3630 Maasmechelen
Categorie
CC Maasmechelen

Organisator

CC Maasmechelen
Telefoon
089 76 97 97
Email
info@ccmaasmechelen.be
Website
http://www.ccmaasmechelen.be
INSCHRIJVEN
QR code

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist