Musiq3 Brabant Wallon | Les Festivals de Wallonie Festival

De derde editie van het Musiq3 Festival in Waals-Brabant vindt plaats van 25 september tot 14 oktober. Getrouw aan zijn wens om in de hele provincie verankerd te zijn, biedt het Festival dit jaar negen verschillende concerten in Ottignies-Louvain-la-Neuve, Villers-la-Ville, Nijvel, Waver, Genappe, Tourinnes-la-Grosse en Thorembais-les-Béguines, naast vier opnames en uitzendingen op Musiq3 en TV COM. Het kleurrijke en feestelijke programma van het Festival 2021 weerspiegelt dat van les Festivals de Wallonie (Happy!) en geeft blijk van een echte wil om publiek en artiesten samen te brengen rond muzikale evenementen en ontmoetingen die voor iedereen toegankelijk zijn, samen met de organisatoren van Musiq3.

Het Festival Musiq3 nodigt het publiek uit om feest te vieren! Marie Hallynck (cello) en haar zus Sophie (harp) openen deze nieuwe editie. Tijdens een concert op 25 september in Louvain-la-Neuve laten zij het publiek kennismaken met de uitzonderlijke verstandhouding die hen verenigt.

Vreugde en feestvieren, daar wordt voor gezorgd door de vier zangers van O’boy (een verrukkelijke duik in het hart van het Barbershoprepertoire, op 26 september), met de explosieve en grappige show van Akropercu (ritmes in overvloed door vier dynamische percussionisten, voor een familiepubliek, op 28 september) of met het programma samengesteld door de Koreaanse musici van het Wald Ensemble en de dirigente Holly Choe (op 1 oktober in La Sucrerie in Waver).

Félicien Brut, een accordeonist zonder (muzikale) grenzen, verzoent ons met een instrument dat te lang tot het musette-register beperkt is gebleven en toont in twee verschillende concerten alle mogelijkheden. Op 2 oktober vormt hij een duo met Edouard Macarez in de kleine zaal van de Monty in Genappe. Twee dagen eerder, tijdens een concert op 30 september, wordt hij omringd door dezelfde Edouard Macarez, maar ook door gitarist Thibaut Garcia, violist Jordan Victoria en pianist Thomas Enhco (die ook een van de werken zal spelen in een repertoire gewijd aan de 100e verjaardag van de Argentijnse tangomeester Piazzolla). Piazzolla komt ook aan bod in het programma voor twee piano’s van Macha Kanza en Antoine de Grolée op 9 oktober in de Ferme de la Petite-Cense in Thorembais-les-Béguines.

“Royal Haendel” is de titel van het concert dat klavecinist Justin Taylor, associate artist van de Festivals de Wallonie in 2021, op 7 oktober geeft in het uitzonderlijke kader van de kerk van Tourinnes-la-Grosse, samen met zijn collega’s van Le Consort en mezzosopraan Eva Zaïcik.

Als talentscout en liefhebber van weinig bewandelde paden zet het Festival Musiq3 Brabant wallon ook zijn deuren open voor multidisciplinaire vormen. L’Ombre de Saint-Saëns, een productie uit 2021 van de Festivals de Wallonie, schetst tussen muziek, theater en schaduwen een ontroerend en soms wreed portret van de Franse componist wiens geboortedag dit jaar wordt gevierd (in de Aula Magna, op 10 oktober). Een ander portret van een componist (Purcell), een andere voorstelling waarin live muziek en videobeelden worden gecombineerd: het Cultureel Centrum van Ottignies organiseert twee voorstellingen van het dromerige Hush – La machine à rêves d’Henry (Zonzo compagnie) voor kinderen van 5 jaar en ouder en hun ouders.

Net als de grote broer in Brussel streeft het Festival Musiq3 Festival Brabant wallon ernaar nieuwe bruggen te slaan tussen klassieke muziek en het publiek, waarbij het niet aarzelt om soms zijwegen in te slaan. Slotconcert-conferentie “Swinging in the brain”, met op het podium Emmanuel Bigand (expert in cognitieve psychologie) en het Rolling String Quartet, licht op speelse wijze de positieve effecten van muziek op de hersenen toe, voor wie niet overtuigd mocht zijn. In dezelfde geest bieden de professoren Marc Crommelinck en Sylvie Nozaradan (UCLouvain) op dezelfde dag vanaf 16 uur de gelegenheid aan de luisteraars om hun kennis over de verbanden tussen neurowetenschap en muziek te verdiepen.

Het is steeds in dit perspectief van desacralisatie en grotere nabijheid tot de “grote” muziek dat emblematische Musiq3-presentatoren (Sylviane Hazard, Camille De Rijck, Vincent Delbushaye, Fabrice Kada,…) een gezellige ontmoeting organiseren met de musici vóór de concerten in aanwezigheid van het publiek (ontmoetingen van een half uur, die 45 minuten vóór de meeste concerten worden gepland).

Ten slotte zijn er dit jaar niet minder dan vier opnames en uitzendingen van concerten (waaronder twee live) gepland op Musiq3 en op TV COM, een festivalpartner sinds het prille begin.
En voor degenen die hun ontdekkingstocht door Waals-Brabant willen uitbreiden, zijn er twee Discovery-boxen te koop op de website van de Festivals de Wallonie, met concerttickets maar ook hotelovernachtingen, ontdekking van lokale producenten en bijzondere bezoeken.

PRAKTISCHE INFO

Les Festivals de Wallonie
Festival Musiq3 Brabant Wallon
25.09 > 14.10

www.lesfestivalsdewallonie.be

Het evenement is afgelopen.

Datum

25 sep 2021 - 14 okt 2021
Verlopen!

Tijd

Gehele dag

Meer Info

Meer Lezen
Categorie
INSCHRIJVEN
QR code

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist