Egmont

Jan Decleir en Roy Aernouts laten je samen met  een orkest en een koor huiveren bij de bloedstollende wendingen in het leven van Graaf Egmont. 

In 1568 werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in.

Sinds zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door. Zo liet Goethe zich aan het einde van de 18de eeuw inspireren door het verhaal van Egmont. Beethoven schreef op zijn beurt muziek bij Goethes toneelstuk.

Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor brengen de hoofdrolspelers van die dramatische en bloedige episode uit onze geschiedenis terug tot leven met nieuwe dialogen en met een combinatie van oude en hedendaagse muziek.

Het Banket verdiepte zich in Goethes theatertekst en andere historische documenten, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in Beethovens Egmont en andere werken uit zijn oeuvre. Ook een nieuwe compositie van Alain Craens voor koor en ensemble maakt deel uit van het programma.

Tekst en muziek vertellen in deze nieuwe Egmont een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Met felle spots op de geschiedenis werpt Egmont immers ook een kritisch licht op onze eigen tijd – net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden; Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon, maar schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte.

Naast het historisch en maatschappelijk belang heeft Egmonts levensverhaal ook een geweldig dramatisch potentieel. Met deze voorstelling laten Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor de toeschouwer mee huiveren bij de bloedstollende wendingen in Egmonts leven, dat leest als een spannend jongensboek.

Niemand minder dan Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

Het evenement is afgelopen.

Datum

05 okt 2022
Verlopen!

Tijd

20:30 - 22:00

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Westrand

Andere Locaties

Cultuurcentrum Dilbeek

Organisator

CC Westrand
CC Westrand
Telefoon
02 466 20 30
Email
info@westrand.be
Website
http://www.westrand.be
QR code

Discussion about this mec-events

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist