Home Events - Klassiek Centraal Concert CUARTETO QUIROGA EN DORIC QUARTET

CUARTETO QUIROGA EN DORIC QUARTET

Elgar, Brahms en het octet van Mendelssohn

Twee strijkkwartetten van internationale allure slaan de handen in elkaar voor een uitzonderlijk openingsconcert in onze reeks klassiek muziek.

Beide ensembles versmelten voor het beroemde octet van Felix Mendelssohn, één van de absolute hoogtepunten uit het kamermuziekrepertoire. Als componist brengt Mendelssohn op schitterende wijze een hele wereld bij elkaar: het contrapunt van Palestrina tot Bach en de moderniteit van de late kwartetten van Beethoven. Vanuit deze traditie ontwikkelt hij een persoonlijke, expressieve en altijd even frisse muziektaal. Zijn jeugdige octet, geschreven op 16 jaar, is daarvan een meer dan geniale voorbode.

Beide topenensembles laten zich ook als kwartet horen. Het Engelse Doric Quartet doet dit met een strijkkwartet van landgenoot Edward Elgar uit 1918. Het is een introverte repliek op de oorlogsjaren, met de typisch Engelse zangerigheid op een wat wrange ondertoon. Cuarteto Quiroga vertolkt een kwartet van Elgars grote inspiratiebron: Brahms. Alvorens Brahms zijn kwartetten Opus 51 publiceerde, had hij al ruim 20 kwartetten geschreven en vernietigd. Zijn grote idool Beethoven stimuleerde maar censureerde hem ook. Brahms schaafde aan zijn kwartetten, tot ze een onevenaarbaar meesterwerk werden van muzikale architectuur en expressie.

Een openingsconcert om naar uit te kijken.

Het evenement is afgelopen.

Datum

29 sep 2022
Verlopen!

Tijd

20:15

Kosten

€20.00

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Sint-Pieterskerk Leut
Sint-Pietersstraat, 3630 Maasmechelen
Categorie

Organisator

CC Maasmechelen
CC Maasmechelen
Telefoon
089 76 97 97
Email
info@ccmaasmechelen.be
Website
http://www.ccmaasmechelen.be
QR code

Discussion about this mec-events

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist