Euterpe Baroque Consort

Sint-Margarethakerk, begijnhof Lier

Lier, heerlijk stadje, niet te groot, rijk aan fijne monumenten, de Sint-Gommaruskerk en -kapel en een mooi begijnhof met fraaie barokke kerk. In die kerk moest je zijn om te gaan luisteren naar orgelconcerto's van Händel.

Lier, heerlijk stadje, niet te groot, rijk aan fijne monumenten, de Sint-Gommaruskerk en -kapel en een mooi begijnhof met fraaie barokke kerk. In die kerk moest je zondag 3 juli  zijn om te gaan luisteren naar orgelconcerto's van Händel.

Het Euterpe Baroque Consort programmeerde zes orgelconcerto's van het opus 4. Jan Vermeire en Bart Rodyns wisselden elkaar per concerto af als organist. Het is zonde dat het kerkorgel in zo'n goede staat verkeerd dat je er alleen van ver mag naar kijken en de musici een orgelpositief moeten meezeulen om orgelklanken te toveren. De toestand van zovele orgels in Vlaanderen is toch echt bedroevend. Wanneer komt toch de kentering dat de orgels, algemeen genomen, in ere worden hersteld? Met de orgelconcerto's tijdens dit concert was het voor het publiek alvast een uitgemaakte zaak dat ze misschien nog rijker zouden geklonken hebben, mocht het orgel van de begijnhofkerk in een speelbare staat vertoeven. Hoe dan ook, de vraag is of er iemand niet genoten heeft van die vrolijke, opmonterende werkjes van de Duitser die Engelsman werd.

Het Euterpe Baroque Consort is nog jong, in 2012 wordt het vijf jaar. Maar in de korte tijd van het bestaan, werd het voor iedereen duidelijk: dit is geen eendagsvlieg en geen clubje liefhebbers van wat samen barok spelen. Het ensemble is zeer professioneel en musiceert in een ontspannen sfeer de muziek dienend. Er wordt niet gekozen voor HST-tempi die de melodie en alle mogelijke fraseringen onverstaanbaar maken. Integendeel. Men gaat voor eerlijke interpretaties zonder het zichzelf onnodig dik in de verf te zetten met interpretaties die niet ter zake zijn. En zo kwamen die opwekkende barokwerken van de pruikendragende Händel in de al even barokke begijnhofkerk 100% tot hun recht. Wat een goed idee ook om eens een volledig programma aan deze concerto's te wijden. Dit gebeurt maar heel zelden. Is het al wel gebeurd sinds Händel de hier geprogrammeerde concerto's uitgaf in 1738? In ieder geval niet in die begijnhofkerk, de Sint-Margarethakerk, en mogelijk niet in ons land. En wie zal me tegenspreken dat zo'n programma eigenlijk wel op een cd mag vastgelegd worden door dezelfde uitvoerders? Wie er bij was zal het beamen en zal met plezier zo'n cd aanschaffen. Lees je mee beste Euterpers?…

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten