europalia georgia

Dit najaar wijdt europalia een kunstenfestival aan Georgië. Deze editie vertrekt van de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi als die van minder gekende steden en regio’s. Vanaf 4 oktober 2023 start in heel België een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, film-, dans- en theatervoorstellingen en literatuur. 

De traditie van de polyfonie of meerstemmige zang – heel verschillend van onze westerse polyfonie – verenigt zowat alle Georgiërs en vormt een eerste rode draad doorheen het festival. De vermaarde Georgische koren zullen zo te horen zijn in tal van projecten op diverse locaties. In bredere zin toont het festival Georgië voorbij de clichés en geeft het een stem aan bijvoorbeeld vrouwen en jongeren, aan minder bekende tradities, regio’s en kunstenaars. Ook de levende traditie van de supra’s – bijeenkomsten rond rijkelijk gevulde tafels, begeleid door speechende ceremoniemeesters en gezangen – inspireren het programma en dagen hedendaagse kunstenaars uit om er creatief en kritisch mee aan de slag te gaan in interdisciplinaire creaties.

Het thema ‘herinneringen’ vormt een tweede rode draad doorheen het programma. Hoe ga je als maatschappij en als individu om met de herinneringen aan het Sovjetregime of aan recente en lopende conflicten? We brengen kunstenaars errond in dialoog, net als rond de dodenherdenkingen. De Georgiërs hebben immers een heel andere kijk op doodgaan en rouwen, zoals blijkt uit hun dodenherdenking in verschillende vormen en tradities.

© Basiani Ensemble

De avant-garde in Georgië (1900-1936) in Bozar (Brussel) wordt de openingstentoonstelling van het festival, die voor de allereerste keer een grotendeels vergeten hoofdstuk van de avant-gardekunst in Europa belicht. In de jaren 1910 en 1920 bloeide er in Georgië een artistieke scène met als middelpunt de tavernes en cafés die geopend en gedecoreerd werden door kunstenaars van verschillende achtergronden. Ze vermengden Georgische tradities met elementen uit het Oosten en het Westen in een unieke kunst die in de vergetelheid geraakte door de onderdrukking en censuur van het latere Sovjetregime. De tentoonstelling brengt de schilderijen, tekeningen, film, fotografie, poëzie en kostuum – en theaterontwerpen uit dit artistiek laboratorium en geeft een stem aan deze kunstenaars van wie velen vervolgd werden tijdens het Sovjetregime.

Een erfgoedtentoonstelling in het Brusselse Museum voor Kunst en Geschiedenis brengt ongeziene schatten uit musea van over heel Georgië samen die een boeiend inzicht geven in de complexe regio en getuigen van culturele uitwisselingen en migraties vanaf de bronstijd. Ze verkennen de wijncultuur – de oudste ter wereld – en de (edel)smeedkunst die de regio aantrekkelijk maakten voor uiteenlopende culturen.

Naast bestaand werk staan veel nieuwe, interdisciplinaire creaties, in samenwerking met Het Ministerie van Cultuur, Sport en Jeugd van Georgië. Binnenkort volgen meer details over de inhoud, thema’s en alle disciplines.

Over europalia
Om de twee jaar brengt europalia een veelzijdig artistiek programma rond een land of thema. Vier maanden lang, in België en omstreken, presenteren europalia en haar rijk netwerk aan partners een biënnale met tientallen artistieke en maatschappelijke projecten die beeldende kunst, theater, dans, performance, film, muziek, literatuur en debat samenbrengt en uitwisseling van ideeën stimuleert. Creaties en kunstenaarsresidenties krijgen een centrale plek in een programma met een unieke wisselwerking tussen erfgoed en hedendaagse kunst.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: