Esaias Reusner: Delitiae testudinis

Linn verwelkomt luitvirtuoos William Carter terug in een programma met werken van een andere virtuoos, Esaias Reusner (1636-79), die in heel Europa werkte en optrad. 

Geboren in Silezië, werd hij beschouwd als een van de beste luitspelers van zijn tijd en zijn invloed was groot. Sommigen worden misschien aangetrokken door de schittering en het lawaai van donder en bliksem, maar sinds mijn jeugd zijn de zachte en zoete sonoriteiten van edele muziek mijn enige genot geweest’, zo schrijft Reusner in het voorwoord van zijn belangrijkste werk, Delitiae testudinis. Deze verzameling, introspectief in essentie, is niet alleen opmerkelijk vanwege haar uitzonderlijke kwaliteit, maar ook omdat zij de allereerste danssuites bevat – voor welk instrument dan ook! – die in Europa werden gepubliceerd. Deze opeenvolging van dansen (Allemande, Courante, Sarabande, Gigue) was een vorm die door vrijwel elke barokcomponist die daarna kwam werd gebruikt, inclusief Bach en Händel. 

Carter heeft drie van deze suites opgenomen en ook stukken uit latere uitgaven, waarvan sommige première-opnamen zijn.

linn-records-20211116173010-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: