Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Martin Hangen ECM

Ensemble Modern Orchestra viert 70 jaar Heiner Goebbels

Heiner Goebbels, geboren in Frankfurt in 1952, is een vaste waarde in het hedendaagse muziektheater en staat bekend om zijn creatieve composities, waarin tekst, muziek en toneelactie samensmelten tot een groots geheel. Hij is al meer dan 35 jaar een hechte en gewaardeerde medewerker van Ensemble Modern. Half augustus vierde de componist zijn 70e verjaardag. Ensemble Modern voert de komende maanden drie werken van Heiner Goebbels uit in verschillende Europese steden.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Op 14 september voert het Ensemble Modern Orchestra de veelgeprezen avondvullende cyclus “A House of Call. My Imaginary Notebook” (2020) als onderdeel van het festival FRATOPIA in de grote zaal van de Alte Oper Frankfurt. Dit grootschalige werk is vanaf het begin ontwikkeld in samenwerking met het Ensemble Modern. “Ik heb met hen veel projecten gedaan die ik met geen enkel ander ensemble had kunnen doen. Er was vanaf het begin een groot vertrouwen: ze hebben zich nooit verzet tegen het risico om iets nieuws te doen. Omdat ik geen virtuoos ben in het omgaan met grote partituren, reageer ik liever op wat ik hoor, zodat ik een geluid kan ontwikkelen dat ontstaat tijdens de repetities, terwijl ik werk met individuele musici of het ensemble. Deze mogelijkheid is onvergelijkbaar en ik heb er veel gebruik van gemaakt” (Heiner Goebbels). “A House of Call” is een cyclus voor groot orkest met oproepen, appèls, invocaties, toespraken en gedichten. Op 19 november wordt “A House of Call” uitgevoerd als onderdeel van Wien Modern in het Volkstheater in Wenen. Dit akoestische “levensdagboek” met geluiden uit alle genres en stemmen uit de hele wereld is onlangs ook op CD uitgebracht door ECM Records (ECM New Series 2728/29). Goebbels’ eerdere opnames met Ensemble Modern in de ECM New Series omvatten “Red Run/Befreiung/La Jalousie”, “Eislermaterial” en “Landschaft mit entfernten Verwandten”.

Op 23 en 24 september volgt een uitvoering van “Schwarz auf Weiß” (1995/96) op het Festival Musica in het Théâtre du Maillon in Straatsburg. En op 4, 5 en 6 november keert het muziektheaterwerk terug naar de plaats van de wereldpremière, het Bockenheimer Depot in Frankfurt. In 1995/96 schreef Goebbels zijn eerste muziektheaterstuk, dat hij als het ware afstemde op de sterke punten van Ensemble Modern. Hier is het collectief van het ensemble zelf de hoofdrolspeler. De muzikanten zijn ook de acteurs en veroveren de volle breedte van het podium. Tennisballen landen op een gran cassa-trommel, tedere klanken van een koto klinken, een fluitketel fluit mee met een complexe fluitmelodie. De scènes en gebeurtenissen vloeien voortdurend in elkaar over, en de door Jean Kalman ingenieus bedachte lichtruimtes dragen hun eigen dramaturgie bij.

Vrijheid van handelen – “Liberté d’action” (2021) – op de scène en in het leven is het onderwerp van Heiner Goebbels’ nieuwste, gelijknamige werk, een geënsceneerd concert, een wedstrijd tussen de performer David Bennent en de pianisten van Ensemble Modern. Het werk richt zich op het oeuvre van een onaangepast buitenbeentje: Henri Michaux, een uitstekende schilder en tevens een zeer moderne dichter van krachtige zeggingskracht. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd tijdens de Kunstfestspiele Herrenhausen in 2021 en wordt hernomen op 25 september in het Auditorium Parco della Musica in Rome, op 28 september in het Théâtre du Châtelet in Parijs en op 27 november in Cluj, Roemenië.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.