Emilie Mayer: Symphonien Nr.3 & 7

Emilie Mayer was een van de zeer weinige succesvolle vrouwelijke componisten van haar tijd. De in Mecklenburg geboren componiste werd ook wel de ‘vrouwelijke Beethoven’ genoemd.

Op deze tweede symfonie-cd opent Emilie Mayer een nieuw facet van haar compositorisch spectrum door classicistische tendensen te vertonen: duidelijke en transparante structuren, regelmatige perioden in de themavorming, geen formele experimenten. De aanvullende naam “Militair” verwijst naar het gebruik van piccolo, triangel, cimbalen en basdrum in het laatste deel. Van haar zevende symfonie weten we alleen dat zij waarschijnlijk in 1856 is gecomponeerd. Men kan stellen dat Emilie Mayer in deze symfonie de optelsom maakt van haar eerdere ervaringen met het componeren van symfonieën: grootschalige spanningsopbouw, zoals zij die bijvoorbeeld in het openingsdeel van haar tweede symfonie beoefende, met de classicistische heldere vormentaal die haar derde symfonie vertoont. Tegelijkertijd is de motivische integratie zo dicht dat de grenzen tussen thematische en niet-thematische formele gedeelten vervagen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: