Elina Garanča – mezzo-sopraan

Elina Garanca, Romantique, DG 479 0071

**** Wat fijn dat de nieuwste cd van Elina Garança begint met een aria uit de Franse opera La Favorite van Gaetano Donizetti. Bovendien krijgen we een aria uit Giulietta e Romeo van zijn vergeten belcanto-collega Nicola Vaccai, een uit “De Maagd van Orleans”, een weinig bekende opera die Peter Tchaikovsky schreef…

**** Wat fijn dat de nieuwste cd van Elina Garança begint met een aria uit de Franse opera La Favorite van Gaetano Donizetti. Bovendien krijgen we een aria uit Giulietta e Romeo van zijn vergeten belcanto-collega Nicola Vaccai, een uit “De Maagd van Orleans”, een weinig bekende opera die Peter Tchaikovsky schreef over Jeanne d’Arc en we ontdekken mooie aria’s uit zelden gehoorde Franse opera’s.

De cd “Romantique” biedt allesbehalve romantisch gemeengoed, ze plukt integendeel een interessante verzameling uit het repertoire van de negentiende eeuw. Elina Garança verplaatst zich met de haar typische inlevingskracht intens en oprecht in de tragische figuren. De topper van het mezzovak, Dalila, zingt ze met lange bogen en zonder geforceerde laagte. Ze laat de stem aanzwellen tot gedoseerde sensualiteit. Een van de mooiste versies van de aria die ik ken.

Bij Tchaikovsky ontwaren we een licht Slavisch timbre, het afscheid van Jeanne d’Arc is pastoraal ontroerend. Elina Garança zingt dramatisch zonder uitspattingen waardoor ze warm en geloofwaardig overkomt. Haat en woede klinken fel en verongelijkt. Alles is even verzorgd en emotioneel bewogen zonder overdrijving. In volledige overeenstemming met haar mooie zang, speelt het orkest verfijnd en stijlvol. Een cd die ons laat genieten van Garança’s fluwelen stem en haute couturestijl. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC