Voor pianiste Elena Margolina is de muziek van Franz Schubert muziek een soort moedertaal geworden. Haar doel op de piano is om haar instrument te laten zingen. En ja: ze wil uiteindelijk een opname maken van Schuberts complete oeuvre maken.
Maar dit staat gelijk aan een levenstaak. Toch komt zij voortdurend dichter bij dit doel: ze presenteert regelmatig nieuwe sonate-opnamen. Vorig jaar nam ze drie Schubert-sonates op voor het label ARS, en nu komt ze alweer met een vervolg – dit keer met de sonates Nr. 17 D Majeur (D 850) en Nr. 19 C Minor (D 958).
“De muzikale kunst heeft hier een rijke erfenis begraven, maar maar nog mooiere hoop,” staat er op Franz Grillparzer’s grafinscriptie op het Weense Centrale Kerkhof, waar Franz Schubert begraven ligt. Schuberts carrière zou waarschijnlijk tot ongekende hoogten zijn gestegen als hij niet op de jonge leeftijd van 31 jaar was overleden. De componisten van de volgende generatie – eerst en in de eerste plaats Robert Schumann en Johannes Brahms –
hebben geholpen zijn genie onsterfelijk te maken. (De titels beginnend met de letter D herinneren aan de musicoloog Otto Eric Deutsch, die alle werken van Schubert’s werken chronologisch heeft geordend.)
https://www.youtube.com/watch?v=8JPwBtF9X00
Elena Margolina studeerde aan het RimskyKorsakov ollege of Music in St. Petersburg en behaalde haar diploma als concertpianiste. Haar belangrijkste lerares was Tatjana Kravtsjenko, een directe leerlinge van de beroemde Russische pianist en professor Lev Oborin (1907 -1974).
De vermaarde muziekcriticus Joachim Kaiser heeft haar een belichaming van de beste eigenschappen van de Russische pianoschool genoemd. Arnulf von Arnim is er vooral verantwoordelijk voor dat de muziek van Franz Schubert een soort van “moedertaal” voor haar werd. De manier waarop Arnim Schubert speelde, sterkte haar in haar beslissing om bij hem te gaan studeren. Haar eerste prijs bij het Internationale Schubert Pianoconcours in 1995 was het bewijs dat dat ze op het juiste spoor zat.
Uit artistieke nieuwsgierigheid verhuisde ze naar Duitsland, waar ze haar concertexamen aflegde aan de Hochschule für Musik Detmold (Hogeschool voor Muziek Detmold) in 1996. Sinds 2014 is zij als docente verbonden aan deze instelling. Ze geeft ook masterclasses over de hele de wereld en slaagde erin om talrijke studenten op hun individuele artistieke pad. Ze vond cruciale inspiratie tijdens haar werk aan de Hochschule für Musik, Media und Theater Hannover (Hogeschool voor Muziek, Media en Theater Hannover).
Als soliste heeft Elena Margolina opgetreden met vooraanstaande orkesten, o.a. met het WDR Symphonieorchester Köln, het Schots Nationaal Orchestra, en het State Academy Orchestra St. Petersburg. Muzikale samenwerkingen met bekende dirigenten als Heinz Holliger, Jiri Malát, Stefan Fraas, Siegfried Köhler, en Lior Shambadal haar naar de grote internationale concertzalen.
Elena Margolina heeft talrijke TV- en uitzendingen en verschillende CD’s opgenomen. Haar CD “Franz Schubert. Sonate D 959. Moments musicaux D 780” leverde haar de SUPERSONIC Prijs 2008 op uitgereikt door het tijdschrift PIZZICATO, Luxemburg
*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.