Fans van podiumkunsten moeten van 18 tot en met 20 augustus in Brugge zijn voor het gloednieuwe Reiefestival. Brugge Plus, Kunstencentrum KAAP en Concertgebouw Brugge zetten, in opdracht van Stad Brugge, hun schouders onder het driejaarlijks festival dat de brug slaat tussen erfgoed en hedendaagse podiumkunsten.
Veertien nationale en internationale kunstenaars maken unieke creaties geïnspireerd door het thema ‘Geloof’ en het rijke erfgoed van Brugge. Locaties op en rond de reien komen sfeervol tot leven tijdens meer dan 50 speelmomenten van grote kleppers en opkomend talent.
“Het Reiefestival wordt – in een rotatie met Triënnale Brugge en Gouden Boomstoet – een nieuwe, driejaarlijkse cultuurtraditie in openlucht. De bezoeker ziet cultureel Brugge van een verrassende, vernieuwende kant. De Bruggelingen zien ‘hun’ water als rode draad doorheen het festival.”
– Franky Demon, voorzitter Brugge Plus vzw
Voor de eerste editie koos het Reiefestival voor het thema ‘Geloof’ in de brede zin, gaande van bijgeloof en rituelen tot spiritualiteit en zelfs de zoektocht naar waarheid. In september 2021 werd een open oproep gelanceerd die resulteerde in 104 projectvoorstellen. Kunstenaars die een voorstel wilden indienen konden inspiratie halen uit een ‘inspiratiebox’, die werd samengesteld door de Brugse erfgoedorganisaties om materiaal en informatie aan te reiken rond het thema geloof. Dit gaat van gedichten van Guido Gezelle, tot ex voto’s en heksenverhalen. Het publiek ontdekt tijdens het Reiefestival de verbinding tussen deze bronnen en de voorstellingen.
Geen curator, maar een jury uit het professionele veld (met daarin de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock, Steven Slos als cultuurbeleidscoördinator van Stad Brugge, Lieve Moeremans als toenmalig directeur van Brugge Plus vzw, projectverantwoordelijke Alan Quireyns, Merel Vercoutere van Kunstencentrum KAAP, Albert Edelman van Concertgebouw Brugge en externe juryleden Elke Decoker, Nora Mohammed, Christel Simons en Bert Schreurs) selecteerde uit de 104 inzendingen 14 projecten. Deze creaties zullen tot leven komen op plekken die tot de verbeelding spreken, verspreid over historische locaties in de stad.
In het festivalcentrum in Salon Arents (Dijver 16) kan het publiek terecht voor informatie, tickets en om iets te drinken.