Een zoveelste voltreffer

***** Met dit Händelalbum zit Philippe Jaroussky helemaal in zijn uitgelezen biotoop. In mei van dit jaar bejubelden we hier de contratenor nog in zijn recente opname van Glucks Orfeo ed Euridice als “Een stem puur als de heldere hemel”. Deze Händelopname – die trouwens al voor de Gluck-opera uitgebracht was, moet daar niet voor onderdoen.

Jaroussky koos bewust een aantal minder beroemde aria’s uit Händel-opera’s: een interessante keuze, want zo krijgen we tenminste niet de zoveelste Ombra mai fu uit Serse, maar wel de mooie maar minder populaire aria van Arsamene, Sì, la voglio e l’otterrò – een partij die bij de creatie in 1738 in Londen gezongen werd door een mezzo. In zijn eigen korte inleiding bij de keuze van de aria’s geeft Jaroussky de toelichting dat contratenoren wel eens partijen zingen die Händel zonder scrupules aanpaste aan de zangers die hij ter beschikking had. Dus heeft Jaroussky bepaalde aria’s aangepast om ze zo comfortabel mogelijk te zingen. Als je het resultaat hoort, kan je er moeilijk iets tegen hebben!

De klank van Jaroussky’s contratenor is over de jaren honigzacht geworden, maar dan wel diepe intense heidehonig. De ijle scherpte is eruit verdwenen, terwijl ze nog steeds zeer indringend klinkt. Bovendien is de tekstinleving nog steeds onweerstaanbaar correct. Venijnige verontwaardiging in de woorden “braccio vile” (verachtelijke arm) van Radamisto, kan in een andere aria afwisselen met aandoenlijke zachtheid die de lieflijkheid van zijn betreurde geliefde bezingt (Ombra cara di mia sposa). De heftigheid van Riccardo (Agitato da fiere tempeste) steekt dan weer schril af tegen de heerlijk zachte passage van Siroe (Son stanco), waarin hij zijn onschuld belijdt. Wisselende emoties zijn voor Jaroussky waarmerk van zijn zangkunst en voedingsbodem voor de extreme kleurenrijkdom van zijn stem met feilloze trillers. Zijn ensemble Artaserse speelt vol dynamiek en barstend van energie, maar steeds in harmonie met de emotie van het personage.

Jaroussky eindigt zijn cd-tekst met de hoop dat de luisteraar ervan geniet, zoals zij ervan genoten hebben het programma te spelen. Wat mij betreft: absoluut geen ijdele hoop!


  • WAT: The Händel Album
  • WIE: Philippe Jaroussky (contratenor) & Artaserse
  • UITGAVE: Erato 0190295774455

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC