Een voorstelling met geschiedenis ‘La Tristeza Complice’

Naar aanleiding van 30 jaar Muziektheater LOD én ook van de nood een deugd makend, is deze unieke voorstelling weer te bewonderen via OnLive deSingel, internationaal kunstencentrum en vanaf 3 april op Podium 19.

Een voorstelling met geschiedenis, ‘La Tristeza Complice’ won in 1996 de prestigieuze Mobil Pegasus-prijs op het Sommertheater Festival Kampnagel in Hamburg.

Terugblik(ken)

Precies 25 jaar geleden sloegen Alain Platel en Dick van der Harst, medeoprichter van LOD, de handen in elkaar voor de voorstelling ‘La Tristeza Complice’ of ‘Gedeelde droefheid’. Een mijlpaal voor zowel LOD als les ballet C de la B. Een voorstelling met weerhaakjes die furore maakte, lovende kritieken kreeg en verdient om weer opgeblonken te worden. Het leven is een aaneenschakeling van kantelmomenten, kleinere en grotere, positieve en negatieve schakelingen die je onvermijdelijk veranderen. In deze periode, méér dan ooit,  zoeken mensen naar verbinding. Dit werk raakt een gevoelige  snaar.

Alain Platel, theatermaker met een uitgesproken identiteit,  heeft in zijn veelzijdige oeuvre altijd al een speciale connectie gehad met grootmeesters uit de klassieke muziek, om ze bij naam te noemen: Bach, Mozart. Voor deze voorstelling ging hij  samen met van der Harst grasduinen in het werk van Henry Purcell (1659-1695), barokcomponist met een verbazingwekkende virtuositeit. Ze selecteerden op hun buikgevoel enkel wat hen direct behaagde, opviel en aansprak. Ze raakten vooral geïnspireerd door passages uit ‘The Fairy Queen’, ‘Timon of Athens’ en ‘The Indian Queen’ en uitkristalliseerde in een verrassende instrumentale uitvoering: een 10-koppig accordeonorkest. Accordeon leent zich voor verschillende muziekgenres, van klassiek tot hedendaags.  Eindresultaat een en al uitgepuurd raffinement. Door de originaliteit blijft het exemplarisch.

(her)Ontdekken

Voor de 30ste verjaardag laat LOD het muzikale luik van deze legendarische voorstelling, die zo goed als op alle continenten te zien was, (her)ontdekken. Van der Harst selecteerde gretig uit Purcells vocale en instrumentale oeuvre dat hij arrangeert en waaraan hij vreemde elementen en weerbarstige ritmes toevoegt in een meeslepende cocktail van Purcells barokmuziek.

Nieuwe bezetting

Een 10-koppig accordeonorkest is aan zet met allemaal nieuwe muzikanten op Gwen Cresens na die ook de muzikale leiding voor zijn rekening neemt. Verder Barbara Ardenois, Elke De Meester, Luca Pignata, Ward Ginneberge, Louis De Backere, Lowie Vercammen, Issa Hellebaut, Heidi Creus, Sara Salverius en sopraan Liselot De Wilde. In een verwevenheid van stem en instrumenten vol ritme en dynamiek.

De muzikanten zitten in V-vorm op het podium. Qua enscenering (Alain Platel), wordt meesterschap met eenvoud verzoend. Waar een uur Purcell nog al eens zwaar kan doorwegen is de bewerking voor accordeon gedragen en toch lichtvoetig, bij momenten speels en pittig. Zo nu en dan schemeren er zelfs rauwe en zwoele tangoklanken doorheen. De noten kolken en zoeken zich als magma een weg doorheen je brein.

Sopraan Liselot De Wilde staat er als een prinses uit een sprookje met haar lange blonde haren in een Grieks geïnspireerde soepel vallende jurk als de incarnatie van schoonheid en zuiverheid. Elke noot wordt perfect gezongen en perfect geplaatst. Een stem vol kleur, kracht en diepte. ‘La Tristeza Complice’ een uur gloedvolle muziek om even alle muizenissen te bannen.


  • WAT: La Tristeza Complice
  • COMPOSITIE: Dick van der Harst (naar Henry Purcell)
  • ACCORDEONORKEST: Gwen Cresens, Ivan Smeulders, Elke De Meester, Ward Ginneberge, Louis De Backere, Lowie Vercammen, Issa Hellebaut, Heidi Creus, Sara Salvérius
  • SOPRAAN: Liselot De Wilde
  • PRODUCTIE: LOD Muziektheater & les ballets C de la B
  • FOTO’S: La Tristeza Complice © Chris Van der Burght

https://www.facebook.com/deSingelArtCity/videos/262305735526214/UzpfSTMwNDM1OTczMjkzODUwNjo1MzE0NzQ0MzU4NTY2NjYw/

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: