Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Een verrassende en muzikale zomercocktail tijdens Royal Juillet Musical de Saint-Hubert 2023

Royal Juillet Musical de Saint-Hubert stelt van 1 tot 23 juli een gevarieerd programma voor met Anneleen Lenaerts, Sylvia en Stéphanie Huang, Beatrice Berrut, Lore Binon, Orchestre Philharmonique Royal de Liège en jong talent als BEvocal. Het festival presenteert een verrassende cocktail van groot repertoirewerk, kamermuziek en inventieve en originele voorstellingen. Het overkoepelende thema ‘Utopieën’ van Les Festivals de Wallonie 2023 loopt ook hier als een rode draad door 23 dagen muziek. Afspraak in Saint-Hubert en in verschillende omliggende steden en dorpen in de provincie Luxemburg!

Artistiek directeur Els Celis gebruikte ook voor deze 66ste editie de magische succesformule van het festival: “Diversiteit en kwaliteit staan op het programma!” Het festivalthema ‘Utopieën’ is volgens Celis eigen aan de muziekpraktijk. “Elk concert is telkens weer een uitdaging voor een muzikant, een unieke confrontatie met zichzelf, met de andere artiesten en… met het publiek,” zegt Celis. “Een musicus weet waar hij of zij heen wil, maar de precieze route is elke keer een verrassing. Dat maakt de muziekwereld nu net zo fascinerend en uniek.”

Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège zet meteen de toon tijdens het openingsconcert met Schuberts Symfonie nr. 9 (La Grande). De 29-jarige componist keek in dit revolutionaire werk voorbij de symfonische conventies van zijn tijd, tot ongenoegen van zijn collega-musici. Pas elf jaar na Schuberts dood ging het in première. Het eerste deel van het concert is gewijd aan Beethoven, nog zo’n grensverleggend componist. Op het programma staan zijn Egmont Ouverture, die een vrijheidsdroom oproept te midden een tiranniek Europa, en zijn Triple Concerto. Daarvoor neemt Beatrice Berrut, pianiste en festivalartieste, plaats op het podium, samen met de zussen violiste Sylvia Huang en celliste Stéphanie Huang. Het belooft een concert vol woman power, met de jonge dirigente Erina Yashima aan het roer (1/07, 20u, Basiliek van Saint-Hubert).

©Andrej Grilc

Maar er staan nog ‘utopische’ concerten op het programma. Zo belicht Veillée d’armes met de Belgisch sopraan Lore Binon en het Lingua Franca ensemble het verlangen naar vrede met werk van Bach en Telemann. Twee componisten die als geen ander bewezen dat de mens, voorbij de ergste wreedheden, in staat is tot de meest schitterende schoonheid (16/07, 20u, Kerk van Libin). Het Vlaams Radiokoor neemt de luisteraar in Miroirs de l’âme mee op koorreis van België naar Scandinavië, van duisternis naar licht en van de romantiek naar hedendaags werk. Onder andere Brahms, Lekeu, Mahler, Gjeilo en Schumann komen aan bod (8/07, 20u, Basiliek van Saint-Hubert). Het Recrues Essence-ensemble stelt dan weer een reis voor van Balkan tot Latijns-Amerika, uitsluitend bestaande uit wereldpremières en met improvisatie, dans en een fusie van klassieke en populaire muziek (2/07, 20u, Collégiale Saint-Monon in Nassogne).

Natuurlijk kan die andere utopie ook niet ontbreken: de liefde! Ensemble Contraste en Frans sopraan Magali Léger gaan de uitdaging aan om de magische sfeer tussen de legendarische Josephine Baker en haar publiek te herscheppen via Sinatra, Piaf, Gershwin en Piazzolla (21/07, 20u, het Cultureel Centrum van Bertrix). In Mad Lover roepen violiste Théotime Langlois de Swarte en luitist Thomas Dunford het Engeland aan het eind van de 17e eeuw op. Componisten als Henry Purcell en de gebroeders John en Henry Eccles verwoorden de kwellingen van de romantische ziel in prachtige muzikale frasen (15/07, 20u, Ferme de Chirmont).

Het slotconcert is weggelegd voor sterharpiste en Belgische trots Anneleen Lenaerts die haar recital Weense Dromen brengt. Ze laat het volledige expressieve potentieel van haar instrument horen in werken van Gounod, Bizet, Puccini, Wagner, Liszt, Dvorak, Smetana en Tsjaikovski (23/07, 20u, Église Saint-Gilles in Saint-Hubert).

Het festival in Saint-Hubert heeft een groot hart voor het jonge publiek. De familievoorstelling van de Gentse Helene Bracke, Madame Vitesse, een muzikaal relaas van de heldendaden van de eerste vrouwelijke autocoureur, gaat hier in première. Vervolgens doet de multimediale voorstelling alle partnerfestivals aan (2/07, 15u, Maison de la Culture – Marche-en-Famenne).

Be Vocal © Ines Heinen

Ten slotte wil het festival ook een springplank zijn voor rijzend talent. In de eerste plaats via de coups de cœur van de programmatoren. Het viool-piano Duo Philea brengt werk van Biber, Brahms, Beethoven en Tsjaikovski (9/07, 15u, Sint-Pauluskerk in Arville) en BEvocaL, het nationaal jeugdkoor van België onder leiding van Benoit Giaux, duikt in het repertoire van onder andere Piazzolla, Lassus, Fauré, Glass en Brahms (16/07, 15u, Sint-Niklaaskerk in La Roche). Daarnaast krijgen ook de winnaars van de wedstrijd Génération Classique 2022 een plek op het programma: het Susato Trio met stukken van Bloch en Mendelssohn en het Xilema Duo met Brahms en Ravel (23/07, 15u, Sint-Margaretakerk in Smuid).

Artistiek directeur Els Celis kijkt alvast uit naar de start van deze editie: “Ik hoop dat bezoekers onvergetelijke momenten kunnen beleven en vertrekken met de goesting om volgend jaar terug te komen om nieuwe concerten te ontdekken.

Locaties : Saint-Hubert, Marche-en-Famenne, Nassogne, Arville, La Roche-en-Ardenne, Libin, Bertrix, Lavacherie en Smuid
Data : van 1 tot 23 juli
Meer info lesfestivalsdewallonie.be

Details:

Titel:

  • Een verrassende en muzikale zomercocktail tijdens Royal Juillet Musical de Saint-Hubert 2023

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2025 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.