Een te koesteren herinnering

Homage to Ria Bollen

Auteur Yarrid Dhooghe

**** Een hommage-cd maken voor de Belgische zangeres Ria Bollen is niet gemakkelijk. Uit het hele repertoire dat de alt bij elkaar gezongen heeft is nét geen tachtig minuten muziek wel een bijzonder kleine greep. Maar het resultaat mag er zijn! Met muziek van onder meer Vivaldi, Bach, Brahms, Mahler en ook de Vlaamse componist De Boeck wordt Bollens stem (weer) in ons geheugen gegrift.

Ria Bollen (°1942) heeft doelbewust voor een loopbaan als concertzangeres gekozen, op een paar uitstapjes naar de opera na. Zo stond ze in 1970 als Geneviève in Debussy’s Pelléas et Mélisande op de planken van De Munt en zong ze de partij van Orfeo in concertante uitvoeringen van Glucks opera. Als concertzangeres had Bollen in haar bijna dertigjarig durende internationale carrière een heel breed repertoire opgebouwd. Ze had oog voor bekende en minder bekende namen uit zowel de barok, romantiek als twintigste-eeuwse muziek. Zo was ze regelmatig te horen in uitvoeringen van Bachs Mattheuspassie, maar stond ze ook met moderner werk op de Bühne. Ze vertolkte onder meer de altpartijen in Stravinsky’s Les Noces en in Martins Le vin herbé, Golgatha, Et in terra pax en Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke.

De samenstellers van de CD stonden voor een moeilijke klus, want ze moesten wel een heel grove selectie maken van wat Bollen allemaal bij elkaar gezongen heeft. Daarbij speelde ook het feit dat veel live-opnames nog geschikt gemaakt moesten worden voor de CD. Deze hommage moet dus niet gezien worden als een representatieve selectie van het omvangrijke repertoire van de alt, maar eerder als de crème de la crème van de vele optredens van Ria Bollen, althans volgens de samenstellers.

Op de CD staat bekender en minder bekend werk. Zo ontbreekt een prachtige uitvoering van ‘Erbarme dich’ uit de Mattheuspassie met het Concertgebouworkest Amsterdam onder leiding van Felix de Nobel niet, waarin Bollen bijzonder ontroerend klinkt. Haar vocale flexibiliteit blijkt uit een bijzondere opname van het Agnus Dei uit Rossini’s Petite messe solenelle, waarbij Bollen samen met het BRT Radiokoor onder leiding van Vic Nees begeleid wordt door Leopold Sluys aan het harmonium en de pianisten Heidi Hendrickx en Levente Kende. De CD wordt afgesloten met het mooie Het Kerksken van ten Lande van componist August De Boeck dat Bollen op trefzekere manier vertolkt. Wel een gemis is een opname uit het werk van de Zwitserse componist Frank Martin, die nauw aan Bollens hart lag.

Een Homage to Ria Bollen is een mooi eerbetoon aan deze grote Belgische zangeres. Volledig terecht herinnert deze selectie historische opnames ons aan de beheerste stem van de toegewijde alt Ria Bollen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC