Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Uitgenodigd worden door een vereniging die haar verjaardag viert in het prestigieuze Paleis der Academiu00ebn, gelegen vlak naast het Koninklijk Paleis in Brussel? Het is schitterende promotie voor een jonge pianist u00e9n componist. Die eer viel Andreas Moulin te beurt. Dat deed dus de Brusselse afdeling van de landelijke vereniging Actueel Denken en Leven, die er zijn prestigieuze lezingen organiseerde en die er haar 50ste verjaardag vierde met dit klein maar fijn concertprogramma.

Andreas Moulin is 28 en komt uit de stal van het Leuvense Lemmensinstituut, nu LUCA School of Arts. Hij doceert er ook viool, want naast piano studeerde hij er ook viool. En wel bij Elisa Kawaguti, hij was leerling bij haar en had ze ook meegebracht voor hun optreden. Maar eerst speelde Moulin alleen. En meteen wist je waar hij als componist voor staat. Drie minder bekende werken maar van componisten die zijn genrekeuze delen. Alleen al uit de titels van die werken kon je afleiden dat je Andreas Moulin gerust een stiltezoeker kan noemen. Hij begon met u201cStillu201d van Ola Gjeilo. Een Noor die in Amerika zijn tweede thuis vond. Zijn werk wordt vaak gecatalogeerd onder de noemer New Age, maar blinkt vooral uit door zijn weelderige harmonie. Hier prachtig ondersteund door een aanhoudende pedaalnoot, iets wat je regelmatig terugvindt in het muziekgenre dat we gemakshalve neoklassiek zijn gaan noemen. Het resultaat is een rustgevend effect. En het is ook du00e1t wat Moulin zoekt. En hij vond dat effect ook bij een voor ons toch onbekende Alexander Chesnokov. Een gevierd Russisch componist van orthodoxe koormuziek die na de Bolsjewistische revolutie uiteindelijk in Parijs belandde. Geen wonder dat er in zijn suite u201cEsquisses du jouru201d elementen zitten die aan Debussy doen denken. Andreas Moulin speelde daaruit het deeltje La Nuit en deed dat zo sierlijk.

Hij vond ook in Japan nog een musicus in dat neoromantische idioom, Takashi Yoshimatsu en koos zijn pianowerk u201cTo a Dissapeared Pleiadeu201d. We kregen er van de pianist de nodige uitleg bij over die zeven zusters uit de Griekse mythologie en het sterrenbeeld. Geen wonder dat Andreas Moulin graag de nacht ingaat op zoek in het firmament naar stilte.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Een heel ander verhaal kwam er toen hij in duo met zijn vioolprofessor Elisa Kawaguti een versie bracht van die bekende u201cMu00e9ditation de Thau00efsu201d van Jules Massenet. Maar toch weer een bevestiging van die melancholische atmosfeer die het hele programma uitstraalde. En zeker toen hij samen met haar een paar van zijn eigen composities speelde, en dan nog wel zijn eerste werk, Death of a Nightingale. Hij schreef het bij een afscheid van een Japanse vriendin die na haar studies terug naar haar thuisland vertrok. Het is een wonderlijke vogel, tientallen componisten hebben zijn zang proberen vatten, van Clu00e9ment Janequin over Schubert tot Respighi. Die vogel fluit met een rijkdom aan heldere klanken die door zijn soortgenoten weinig overtroffen wordt. Maar hier moest die melodie zacht uitdoven, langzaam sterven. Piano en viool deden dat fijnzinnig.

Tot slot kwamen er nog u201c4 Tableaux Ru00eaveursu201d. Andreas Moulin verklankt er zijn eigen droomwereld in. De titels van de deeltjes spreken voor zichzelf, een wereld waarin we trouwens allemaal wel eens in belanden: le Songe, le Gobelin, le Jardin fu00e9erique en Rhapsodie. In u00e9u00e9n woord het concert samenvatten? Subtiel!u00a0

WIE: Andreas Moulin, piano en Elisa Kawaguti, viool

WAT: Ola Gjello, Still; Alexander Chesnokov, La nuit uit Suite u201cEsquisses de Jouru201d; Takashi Yoshimatsu, To a disapeared pleiad; Jules Massenet, Mu00e9ditation de Thau00efs; Andreas Moulin, Death of a Nightingale; 4 Tableaux Ru00eaveurs

WAAR: Paleis der Academiu00ebn, Brussel

WANNEER: 20 maart 2023

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende