Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Een smile maakt alles simpeler

Van bij ons

**** Erik & David Desimpelaere, twee broers, muizkanten. Erik is de pianist en David de contrabassist. Ze hebben in hun relatief jonge loopbaan al mooie waters doorzwommen en kozen ervoor een CD op de te dragen aan een jong Vlaams pianist, André Devaere, die zeer snel in de pas uitgebroken Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Meteen kwam abrupt een einde aan het jonge getalenteerde duo Devaere/Devreese.

Die Devreese was Godfried Devreese (1893-1962) waarvan we een transcriptie voor piano en contrabas krijgen van een lied dat Devreese schreef ter nagedachtenis van zijn gevallen vriend. Samen met twee andere liederen die aan deze onzalige tijd doen denken, is er nu een hommage ontstaan in bewerking van Frédéric Devreese (1929), de bekende zoon van. De cd opent met de ‘Benvenuta Suite’ van Frédéric. Werk dat verwijst naar de ontspanningsmuziek van die turbulente periode voor, tijdens en na WO I. Sterk aansluitend hierop is de ‘Suite Populaire Espagnole’ van Manuel De Falla (1876-946), een werk uit 1914, maar van voor Europa in brand stond in de latere helft van dat jaar. Die brand die zoveel lijden veroorzaakte en een massa doden begroef in de bodems van Flanders Fields, maar ook elders in Europa zoals de Balkan bijvoorbeeld.

De vermelde liederen van Godfried Devreese zijn een intieme, zacht wenende, gelaten ode aan niet alleen die vriend pianist, maar aan al die miljoenen jonge mannen amper de kinderschoenen ontgroeid en tot voor ze de moordvelden werden ingestuurd in hun thuisland allicht de mooiste dromen hadden voor het leven dat hen toelachte.

Met de Roemeense Volksdansen van Béla Bartók belanden we in 1915. Het komt over dat voor de Hongaarse componist de oorlog een ver weg iets was. Het gewone landleven werd in elk geval weer deel van zijn inspiratie om via volkse melodieën een ingewikkeld werk op papier te krijgen.

In vijf verzamelde melodieën van Georges Gershwin (1898-1937) vond Erik Desimpelaere voldoende stof om ze te bewerken voor piano en contrabas. Het zijn de luchtigste en meest jazzy werkjes op deze cd en dat die oorlog die in delen van Europa zoveel leed veroorzaakte wel heel ver weg was van de bars in New York, is duidelijk…

Aflsuiten doet de CD met het lied dat een leven op zich ging leiden: Smile van Charlie Chaplin (1889-1977). Het is het sluitstuk van deze opname dat deze cd tot een eenheid maakt met als centrale figuur Godfried Devreese.

De broers Erik en David zijn een sterk duo dat met gevoel en overtuiging gaat voor muziek uit een periode die de wereld veranderde en omdat die verandering blijkbaar niet voldoende shockerend was, nog eens navolging kreeg met WO II. Dat er na die oorlog niets meer zou zijn zoals het ooit was, weten we…


  • WAT: Smile, werken om en rond Godfried Devreese voor piano en contrabas
  • WIE: Erik Desimpelaere, piano en David Desimpelaere, contrabas
  • UITGAVE: Dynamic – CDS7809

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.