Een ‘Recueillement musical’ – muzikaal eerbetoon

Op 7 februari 2021 overleed na een korte ziekte plots de flamboyante operadirecteur van de Opéra Royal de Wallonie-Liège. Meer dan 30.000 boodschappen van medeleven mochten de familie en het operahuis ontvangen. Vaste dirigent Speranza Scappucci stond er op haar overleden directeur te eren met een dankbaar concert, precies een maand na het overlijden op 7 maart.

Onder de leiding van Speranza Scappucci, brachten het orkest, de koren en de  solisten van de Opéra Royal de Wallonie-Liège een bijzonder programma, een intieme muzikale reis, onder meer met de solisten (zangers en instrumentalisten) Julien Eberhardt, Jean-Gabriel Raelet, Gianluigi Caldarola, Angélique Noldus, Tineke Van Ingelgem en Lionel Lhote.

Het was wat onwezenlijk en soms diep ontroerend. Onwezenlijk niet alleen om dat plotse heengaan van die zo bijzondere artistieke ziel, maar ook omdat het in een leeg huis moest waar alleen muzikanten, verspreid over het podium en de zaal aanwezig mochten zijn door die verdomd aanslepende coronacrisis. En toch, toch had je de indruk dat je erbij was, midden het publiek daar ergens op je vaste stek als, in mijn geval, verslaggever. Even tastbaar als het ingebeelde publiek, was de al even ingebeelde aanwezigheid van die warmhartige, goedlachse Stefano.

Forza Opera

Forza Opera was zijn slogan, parafraserend op bepaalde politieke slogans. De kracht van de opera, een podiumgebeuren voor iedereen, letterlijk te nemen iedereen en niet alleen een bepaald uitverkoren publiek van stand en rang. Forza Opera was voor hem ook het volle respect, zeg maar dat bij Stefano Mazzonis àlles uitging van respect, dat zijn gedrevenheid precies daar zat en via de opera dat ook betoonde. Een zeldzaam operadirecteur die zijn gelijke niet kende.

Het slotbeeld van dit muzikaal eerbetoon waar je de man zo de zaal zou zien binnenstappen, was pakkend. Je zag zowel de dirigent als zowat alle musici aangedaan zijn. Gebroken ogen… Hier beoordeel je als recensent niet de kwaliteit noch de inhoud van een gewoon concert, hier leef je mee en besef je dat de geslagen leemte niet van vandaag op morgen ingevuld zal zijn. De dankbaarheid van al die medewerkers, voor en achter de schermen van het operahuis en van het publiek spreken boekdelen.

Arrivederci Stefano, Forza Opera ! Houd uw opvolger de hand vast en wijs hem de juiste weg, jouw weg.

Hier kunt u het muzikaal eerbetoon terug bekijken en beluisteren.

Programma

 • Samuel Barber: Adagio for strings, Opus 11
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Concerto voor klarinet, K. 622 – Adagio, klarinet solo Gianluigi Caldarola
 • Giacomo Puccini: Madama Butterfly, « Coro a bocca chiusa » (Acte 3)
 • Piotr Ilitch Tchaïkovski: Souvenir d’un lieu cher, Opus 42 n°3 – Mélodie, viool solo Julien Eberhardt
 • Pietro Mascagni: Cavalleria Rusticana, Intermezzo
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
 • Jules Massenet: Méditation de Thaïs, viool solo Jean-Gabriel Raelet
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte, « Soave sia il vento… », Angélique Noldus, Tineke Van Ingelgem en Lionel Lhote
 • Giuseppe Verdi: Nabucco, « Va pensiero »

 • WAT: herdenkingsconcert Stefano Mazzonis di Pralafera
 • WIE: dirigent: Speranza Scappucci, orkest, de koren en de  solisten van de Opéra Royal de Wallonie-Liège, Julien Eberhardt, Jean-Gabriel Raelet, Gianluigi Caldarola, Angélique Noldus, Tineke Van Ingelgem en Lionel Lhote
 • WAAR & WANNEER: online te volgen vanuit de Opéra Royal de Wallonie-Liège, 7 maart 2021
 • FOTO’S: © Opéra Royal de Wallonie-Liège

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: