Een pure Messiah van G.F. Händel

Muzikaal Ensemble Alegria

Auteur Hermine Couvreur

In de afgeladen volle Sint-Andrieskerk in Antwerpen werd op zaterdag 7 maart  door Muzikaal Ensemble Alegria o.l.v. Mannu Wuyts, een opvallend mooie uitvoering gebracht van Händels oratorium ‘Messiah’.  

Dit oratorium werd door Georg Friedrich Händel gecomponeerd in 1741. Het werk duurt een kleine tweeënhalf uur. Het was aanvankelijk bedoeld als paasoratorium maar werd al snel ook uitgevoerd rond de kersttijd. Het is een driedelig werk dat bestaat uit 1. De profetieën uit het Oude Testament met de verkondiging van de Messias, 2. De dood, opstanding en verrijzenis van de Messias en 3. De wederkomst en heerschappij van de Messias.

Onmiskenbaar Händel

De introductie is onmiskenbaar Händel. De tenor Jan Van Elsacker zorgt met het eerste recitatief voor een rustige inzet. Een sterke mimiek zet kracht bij zijn woorden. Het publiek is muisstil en luistert aandachtig.

Het koor valt naadloos in. De stemmen zijn opvallend alert op elkaar, trefzeker en toch vloeiend. Geen enkele stem zingt een andere van het podium. Zeer aangenaam ook is de afwezigheid van scherpte bij de sopranen. Duidelijk een goed en gedisciplineerd koor.

Contratenor Bart Uvyn zingt de altpartij met een zeer rijke klankkleur. Het mag voor mij misschien iets steviger maar dat is persoonlijk. Erg mooi ook, met een volle, warme diepte is de bariton van Lieven Termont. De frisse maar veelzijdige sopraan van Griet De Geyter klinkt bewogen maar nooit overdreven dramatisch. Alle vier de solisten slagen er in echt contact te leggen met de toeschouwers. Hier wordt een verhaal vertelt.

Het orkest, bestaande uit de instrumenten klavecimbel, orgel, viool, altviool, cello en contrabas, fagot, hobo, trompet en timpani speelde gevoelig en sterk. Het kent barokmuziek van binnenuit.

Het staande enthousiaste applaus op het einde was absoluut verdiend!


  • WAT: ‘Messiah, G.F. Händel
  • WIE: Muzikaal Ensemble Alegria o.l.v. Mannu Wuyts & solisten Griet De Geyter (sopraan), Jan Van Elsacker (tenor), Bart Uvyn (contratenor), Lieven Termont (bariton)
  • WAAR: Sint-Andrieskerk, Antwerpen
  • WANNEER: zaterdag 12 maart 2015

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist