Een droom van een cd

***** Dreams, de nieuwe cd van sopraan Pretty Yende, is op zijn minst een bevestiging van de heerlijke stem die we leerden kennen uit haar eerste cd, A Journey. Toen besloot ik mijn recensie met: “Een cd die de liefhebber van belcanto vleugels geeft!” Aangepast aan de titel van deze cd: in dromen doet verzeilen.

Pretty Yende verovert de luisteraar meteen met een sprankelende inzet als Juliette in die bruisende aria Ah! Je veux vivre. Yende heeft een stralende hoogte en ze houdt steeds een aangenaam timbre. Haar stem wordt nooit ijl of scherp. Je lijkt wel een oprechte wensdroom te horen van een levenslustige Pretty Yende zelf.

De cd bevat enkele graag gehoorde toppers uit het belcantogenre, die inderdaad in een droomwereld spelen, zij het niet altijd mooie dromen, zoals de waanzinsscène uit Donizetti’s Lucia di Lammermoor (Ardon gli incensi). Ook op de cd: de heerlijke slaapwandelscène van Bellini’s La Sonnambula, naast fragmenten uit ondergewaardeerde belcanto-opera’s als Donizetti’s Linda di Chamonix en Bellini’s La Straniera. In het Frans repertoire vinden we op deze opname de zowat enige populaire aria uit de weinig bekende opera Dinorah van Giacomo Meyerbeer terug: Ombre légère, nog zo’n blije aria, die Yende met speelse vreugde zingt. De aria van Lucia wordt zoals meestal in de versie met fluitsolo gebracht – de versie met glasharmonica blijft jammer genoeg uitzonderlijk – maar Yende geeft er hoe dan ook een aangrijpende interpretatie van. Ze maakt mooie frasen en legt letterlijk veel “kleur” in de coloraturen. Een vertolking vol weemoed en intense gevoeligheid. In La Sonnambula gaat finesse gepaard met kracht en toch perfecte pianissimi. De slotcabaletta is weer een model van grandioze coloratuurkunst.

De twee cd’s van deze jonge Zuid-Afrikaanse zangeres laten haar kennen als een superlatief talent, die stilaan een prachtcarrière opbouwt. Begin volgend jaar is ze te bewonderen in de Metropolitan in New York: als Adina in Elisir d’Amore en in maart als Lucia. Het zijn dromen die waar worden voor haar.


  • WAT: Dreams
  • WIE: Pretty Yende, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi o.l.v. Giacomo Sagripanti
  • UITGAVE: Sony Classical 8985430152

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC