Een bloem in wording?

O'Brass

Auteur Yarrid Dhooghe

*** Een goed jaar nadat O’Brass laureaat werd op Klara’s Supernovawedstrijd hebben de muzikanten van dit jong koperensemble een EP uitgebracht. Een eerste opname is altijd spannend, maar deze, zeker met muziek van vijf jonge Belgische componisten, maakt alleszins ondergetekende curieus.

O’Brass is een jong koperensemble dat bestaat uit tien koperblazers en twee slagwerkers. De twaalf gemotiveerde muzikanten hebben de ambitie om muziek van alle tijden en genres te spelen. Nadat O’Brass in 2015 als één van de laureaten van de Supernovawedstrijd van Klara werd bekroond, kon een eerste opname niet lang op zich laten wachten. De EP, heel origineel getiteld, O’Brass laat u kort kennismaken met het ensemble. Diechje Minne, één van de hoornisten van het ensemble, kon niet aanwezig zijn op de opnamedagen. Jelle Soen heeft haar vervangen.

O’Brass wil van alle genres thuis zijn, maar de vijf composities op de EP laten vooral een (klassiek-)filmische achtergrond horen. Geen “zware” muziek dus, maar eerder zorgeloze melodieën en taferelen schetsende muziek. Zo is O’verture van Tom Hondeghem zeer scenisch opgevat. En Stijn Aertgeerts schildert melancholische taferelen in zijn Zodiac.

O’Brass’ EP staat garant voor een goed half uur aangename muziek. De muzikanten halen een heel divers kleurenpalet naar boven. Het samenspel is van een goed niveau. Het koperensemble laat een duidelijke visie op de muziek horen. De belangrijkste partijen worden steeds met zeer veel aandacht uitgesponnen. Het ensemble komt soms wel boud over. Zo zoekt het onder meer in Aertgeerts’ Zodiac de uiterste grenzen bij de verschillende karakters op en mist het daardoor soms nuance.

O’Brass kiest met deze EP voor goede easy listening. Het is wel spijtig dat de veelzijdigheid in genres, die het ensemble beweert te brengen, niet helemaal tot uiting wordt gebracht op dit plaatje. Dat zou juist veelzeggend zijn geweest bij een introductie. Niet? Hoe dan ook spat de jeugdigheid en goesting om te musiceren van O’Brass af. Met deze EP toont het ensemble zich als een beloftevolle knop. Hopelijk bloeit deze prachtig open.

O’Brass heeft volgende leden: Ester Van Nuffel (trompet, piccolo), Sander Kintaert (trompet, piccolo), Sven Ysewyn (trompet, bugel), Stijn Ubaghs (trompet, bugel), Quinten De Gelaen (hoorn), Diechje Minne (hoorn), Joachim Van Bockstael (trombone), Arno Tri Pramudia (trombone), Bram Meese (bastrombone), Mathijs Coine (tuba), Stijn Schoofs (slagwerk) en Ken Gybels (slagwerk).

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC