Een ander boek over De Toverfluit door Sigiswald Kuijken

Ooit kon er geen dag voorbij gaan, of we hoorden op de radio in binnen- én buitenland wel minstens één keer per dag La Petite Bande en / of Sigiswald Kuijken in een of andere uitvoering musiceren. Toen de subsidies wegvielen (2014) veranderde er veel. Toch staat het ensemble er nog en via onder meer een boek over Mozarts alles overstijgende opera Die Zauberflöte, schreef Sigiswald een boek. De opbrengst gaat integraal naar La Petite Bande.

In een openhartig interview vertelt Sigiswald Kuijken over zijn visie en aanpak wat deze opera betreft, maar hij geeft meteen een veel ruimere blik weer op de wereld van vandaag en hoe cultuur daar een plaats (of geen plaats?) in krijgt.

Marleen Thiers, echtgenote van Sigiswald Kuijken, geeft hieronder in een brief weer hoe en waarom je het boek kan bestellen en welke formules mogelijk zijn om het ensemble een duw in de rug te geven.


Beste vrienden en liefhebbers van La Petite Bande,

La Petite Bande leeft… Sigiswald Kuijken leeft! Zijn innerlijke kracht blijft groeien met de jaren…

Zijn ervaring, kennis, inzicht, geest en liefde deden hem een nieuw boek schrijven met als titel:

“MIJN MOZART… ZIJN TOVERFLUIT”

Sigiswald en Wolfgang Amadeus zijn in dit boek een éénheid geworden!

Deze onovertroffen, meesterlijke “Toverfluit” van Mozart – samen met zijn geniale librettist Schikaneder – wordt hier door Sigiswald Kuijken liefdevol en tegelijk ook in alle eenvoud tot zijn essentie teruggebracht, zonder vreemde bedenkingen, noch eigentijdse aanpassingen.

Hij vertelt in dit boek het gehele verhaal dat ontstond uit de intense samenwerking tussen Schikaneder en Mozart.

Ook beschrijft hij alle decors die Mozart en Schikaneder daarvoor uitdachten. Hij leert ons in het boek de betekenis en de finesses van de muziek, alsook van het libretto, en beschrijft ook de karakters van de personages.

Het lezen van deze Toverfluit zal u brengen tot een zien van wat Mozart en Schikaneder zagen, en ook tot wat zij wilden tonen aan ons, zelfs nu nog in deze eenentwintigste eeuw!

Sigiswald Kuijken wil met dit betoverend boek een schat verzamelen om “La Petite Bande” verder te kunnen laten groeien en schitteren in de toekomst – inderdaad zonder de hulp van de overheid maar met de hulp van al haar bewonderaars verspreid over de gehele wereld.

De Nederlandse versie van het boek is verschenen in december 2019. Daarna wordt het boek vertaald in het Frans, Engels en Duits.

Net zoals Sigiswalds Bach-boek in 2013, zal ook nu dit Mozart-boek niet verkrijgbaar zijn in de handel, noch via internet, maar wordt het alléén in eigen beheer door La Petite Bande verspreid, zodat elke euro bij La Petite Bande zélf terecht komt.

We lanceren met dit rondschrijven de inteken-actie voor het boek: u kunt kiezen tussen drie verschillende donatie-formules!

De derde formule die we voorstellen is wel heel bijzonder, en komt als het ware uit de Toverfluit zelf : de prins Tamino krijgt in de eerste akte een medaillon waarop het portret van Pamina is afgebeeld, en meteen ontbrandt zijn liefde… Denkend daaraan, heeft onze vriend Michiel Neels (goudsmid in Brugge) een medaillon bedacht waarop de beeltenis van Sigiswald te zien is. Op de keerzijde van dit medaillon zijn twee verschillende vioolkrullen afgebeeld, die kunstig door elkaar gevlochten zijn.

Dit medaillon zal door Michiel Neels telkens in brons gegoten worden, en zal als bijzonder teken van dank worden toegestuurd aan eenieder die de derde en hoogste formule kiest.

Ik wil vanuit de grond van mijn hart alle schenkers danken voor hun zeer gewaardeerde steun.

Omdat Sigiswald en ik heel veel van Plato houden neem ik van u allen afscheid met een tekst die deze grote filosoof ons naliet, over de muziek :

Muziek is een mentaliteit.
Zij geeft een ziel aan de wereld,
Vleugels aan de geest,
Kracht aan de verbeelding,
Betekenis aan de treurigheid,
Vreugde aan alles op aarde.
Zij ligt aan de oorsprong
En is deel van
Al hetgeen dat goed,
Waar en schoon is.

Met liefde,

en ook met de allerbeste groeten van Sigiswald,

Marleen Kuijken-Thiers.


De 3 donatie-formules waaruit u uw keuze kunt maken (lees verder onder de film)

“ANDANTE”

Intekening mits een schenking van 250 € (ofwel 2 x 125 €).
Hiervoor ontvangt u dan het exclusieve boek “Mijn Mozart – Zijn Toverfluit” gesigneerd door Sigiswald.

“VIVACE”

Intekening mits een schenking van 400 € (ofwel 2 x 200 €).
Hiervoor ontvangt u dan:

– Het exclusieve boek “Mijn Mozart – Zijn Toverfluit”, gesigneerd door Sigiswald.

– De volledige opname van de Toverfluit (3 CDs) uitgevoerd door La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken.

“PRESTO”

Intekening mits een schenking van 900 € (ofwel 2 x 450 €).
Hiervoor ontvangt u dan:

– Het exclusieve boek “Mijn Mozart – Zijn Toverfluit”, gesigneerd door Sigiswald.

– De volledige opname (3 CDs) van de Toverfluit, uitgevoerd door La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken.

– De bronzen medaille met Sigiswalds afbeelding!

Hoe kunt u uw donatie overmaken?

1. Gelieve een bericht te willen verzenden met de vermelding van uw naam, uw adres, de gekozen formule (Andante, Vivace of Presto), het aantal boeken dat u wenst, en de taal die u wenst (Nederlands, Frans, Engels of Duits).

Het e-mailadres van het secretariaat van La Petite Bande is: info@lapetitebande.be

2. Gelieve uw betaling te verrichten via één van volgende twee betalingswijzen:
– Per overschrijving op de rekening van “Votre Petite Bande”:
IBAN : BE30 4310 6868 0111
BIC : KREDBEBB


Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: