Echt waar: het Delft Chamber Music Festival gaat volgende week van start

Over precies één week is het zover: dan wordt de historische binnenstad van Delft voor de 21ste keer opgeluisterd door het Delft Chamber Music Festival. Het thema van deze editie is Echt Waar?. Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman nodigt de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om samen met haar op zoek te gaan naar de waarheid in de muziek.

Een onmogelijke opgave natuurlijk, maar toch? Wordt de perceptie van de luisteraar gestuurd door het verhaal in of achter de muziek? Kan muziek mensen aanzetten tot daden? Componisten zijn verbannen vanwege hun muziek. Aan de hand van hoogtepunten uit de kamermuziek, dans en literatuur gaat Ferschtman de uitdaging aan om de luisteraar zijn eigen waarheid in muziek te laten vinden.

In tien dagen vinden meer dan 20 concerten plaats in en rond de historische binnenstad van het prachtige Delft (klik hier voor het volledige programma). Het merendeel vindt plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft, maar ook in de gemeente Midden-Delfland zijn concerten bij te wonen tijdens het Stoelendansconcert (maandag 31 juli). Net als voorgaande jaren worden het Dille & Kamille Marktconcert (vrijdag 28 juli) en de Night at the Museum (donderdag 3 augustus) weer georganiseerd.

Herkenbaar en geliefd repertoire wordt hierbij gecombineerd met een minder bekende, avontuurlijke programmering en verrassende elementen. Tijdens het festival maken bekende musici uit de hele wereld hun opwachting. Denk aan het Stockholm Syndrom Ensemble, Enrico Pace, Aleksandar Madžar, István Vardai, Virpi Räisänen, Robert Holl, Sharon Kam, Collin Currie en het bijzondere vocaal ensemble Graindelavoix met zijn typische klank. Ook de Nederlandse top is op het festival te vinden, met onder andere Tim Kliphuis, Rick Stotijn, Erik Bosgraaf en Nora Fischer.

Begin van een onbekend tijdperk

Met gepaste trots presenteert het Delft Chamber Music Festival dit jaar de multimediale voorstelling Begin van een onbekend tijdperk waarin acteur Thom Hoffman rauw-romantisch werk voordraagt uit de dagboeken van Konstantin Paustovski. Deze herinneringen aan de Russische revolutie worden voorzien van (kunst)-beelden uit die tijd. De muzikale component van de voorstelling wordt gevormd door Prokofjevs Visions Fugitives uitgevoerd door Liza Ferschtman (viool) en Ole Christian Haagenrud (piano). De dramaturgie is in handen van Willem Bruls.

De première vindt plaats op zaterdag 29 juli 2017 tijdens het Delft Chamber Music Festival. Begin van een onbekend tijdperk is ook op 14 en 16 september te zien tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam.


  • WAT: Delft Chamber Music Festival, 21ste editie, met als thema Echt Waar?
  • WAAR: Delft, verschillende locaties
  • WANNEER: donderdag 27 juli tot en met zondag 6 augustus 2017
  • INFO & TICKETS: https://delftmusicfestival.nl/

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: