Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De collectie die op dit album van Da Vinci Classics wordt voorgesteld, gestructureerd als een cyclus van vierentwintig gezongen Preludes met pianobegeleiding, is dus een zeer origineel concept, dat getuigt van de vindingrijkheid en creativiteit van de componiste.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Elisabeth von Schultz Adau00efewsky was een in Rusland geboren musicienne, afkomstig uit een welgestelde familie in Sint-Petersburg. Als wonderkind op de piano had zij de gelegenheid gehad te studeren onder de leiding van Adolph Henselt, een Duitse pianist die een van de bekendste virtuozen van zijn tijd was. Onder zijn leiding ontwikkelde zij haar muzikale vaardigheden zodanig dat zij reeds in haar tienerjaren werd uitgenodigd om in heel Europa concerten te geven.

Adau00efewsky’s talent bleef niet onopgemerkt door de culturele en aristocratische elites van die tijd, en zij werd gevraagd om aan het hof op te treden, onder het beschermheerschap van Tsaar Alexander II. Haar muzikale opvoeding bleef echter niet beperkt tot pianospelen, en al spoedig toonde zij een opmerkelijk talent voor compositie. Zij ontwierp grootschalige werken, zoals een opera (het was zeer ongebruikelijk voor vrouwen om opera’s te componeren). Zij gaf ongetwijfeld blijk van moed en vastberadenheid om zich aan een dergelijke compositorische onderneming te wagen. Maar haar moed en durf waren haar tijd misschien te ver vooruit. Niet alleen waagde zij zich aan een genre dat gewoonlijk door mannelijke componisten werd gedomineerd, maar ook bleek haar keuze van het onderwerp even gedurfd als ongelukkig. Haar gekozen onderwerp was namelijk … de afschaffing van de lijfeigenschap!

Zoals te verwachten viel, stuitte het onderwerp op de tsaristische censuur, en de jonge musicienne werd gedwongen haar vaderland te verlaten (hoewel zij ook een pensioen kreeg toegekend door de Russische Staat). Ze was al een burger van Europa, dat is zeker, en haar connecties omvatten veel van de toonaangevende musici en intellectuelen van die tijd. Ze was bekend en gewaardeerd in een aantal Europese hoofdsteden, waaronder Parijs, Berlijn en Wenen, en ze was bevriend met artiesten als Berlioz, Gounod, Rossini, Brahms, Liszt, en ook met Clara Schumann, een andere vrouwelijke componiste wier werken op dit Da Vinci Classics album vertegenwoordigd zijn.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.