Dutch Double Bass Festival

Op 29 en 30 Oktober gaat in Rotterdam wederom het Dutch Double Bass festival (DDBF) van start,  het enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, het festival staat dus volledig in het teken van de bas. Het tweejaarlijkse festival vindt dit jaar op 29 en 30 oktober in Theater Zuidplein te Rotterdam. Met klassiek, jazz en funk.

Op het programma staan onder andere: Maestro-gezicht en Concertgebouworkestbassist Dominic Seldis, jong talent Sasha Witteveen en cabaretier en pianist Mike Boddé leerden elkaar kennen bij Podium Witteman. De liefde voor de muziek en contrabas in het speciaal is groot bij de drie. Daarom stellen ze speciaal voor DDBF een programma samen waarin de bas de hoofdrol speelt.

Verder komen aan bod: John Scofield & Dave Holland twee van de allergrootste uit de jazz en spelen voor het eerst als duo in Nederland (en exclusief op Dutch Double Bass Festival).

Een andere primeur op het DDBF is dat de basgroep van het Nederlands Philharmonisch Orkest  een soloconcert geeft! En dan ook nog met de internationale stersolist Božo Paradžik, die zowel met veel belangrijke orkesten over de hele wereld speelde als via YouTube miljoenen hits met zijn solowerk vergaarde. Speciale gast tijdens dit concert is trompettist Eric Vloeimans.

Klassiek, jazz en funk op één festival

Omdat de bas onmisbaar is in iedere muziekstijl programmeert Dutch Double Bass Festival dwars door de verschillende stijlen heen. Behalve de bovengenoemde acts programmeert DDBF ook:

  • De 23 jarige Poolse basgitariste Kinga Głyk werd bekend via YouTube en Instagram met miljoenen hits voor haar video’s. Binnen de jazz en funkscene is ze inmiddels op jonge leeftijd al een household name, op DDBF speelt ze met haar band met oa. de Nederlandse topdrummer Yoran Vroom.
  • De Deense contrabassist Jasper Høiby werd bekend door zijn trio Phronesis, maar wilde wat nieuws. Met zijn groep Planet B verkent hij avontuurlijke akoestische jazzwegen met een boodschap over onze aarde en het klimaat.

  • Liam Byrne speelt zowel heel oude als erg nieuwe muziek op viola de gamba, de eigenlijke voorloper van de contrabas. De musicus speelt met toonaangevende ensembles als Huelgas Ensemble en Dunedin Consort en leidende hedendaagse componisten schreven stukken voor hem, waarin hij akoestische muziek in samenspraak met elektronica brengt. Dat deed hij solo en met groepen als Efterklang. In 2019 verscheen zijn eerste solo album.
  • Florentin Ginot werd bekend door zijn uitvoering van Bach’s Chaconne op contrabas. Een belangrijk musicus in de hedendaagse muziekscene, de Franse musicus is de bassist van het bekende Ensemble Musikfabrik uit Koln.

  • Fuensanta Méndez uit Mexico is een rising naam in de Nederlandse muziekwereld. De in Amsterdam gevestigde bassiste, componiste en zangeres creëert een eigen muzikale wereld met invloeden uit de jazz en Mexicaanse muziek.
  • De band Madlife olv. frontvrouw bassiste en zangeres Madelief van Vlijmen brengt alternatieve pop met schoudervullingen: je hoort namelijk een flinke dosis ’80s terug, maar ook vleugjes jazz.
  • Szymon Marciniak won een aantal leidende internationale contrabas concoursen zoals de Sperger International Bass-Competition. Samen met pianist Jongsuk Kim speelt hij zowel origineel werk voor contrabas als bekende hits uit de klassieke muziek.
  • Uit de Rotterdamse improvisatiescene komt Gonçalo Almeida. Een zeer veelzijdige artiest die samenspeelt met de groten uit de improvisatie (Chris Speed, Jorrit Dijkstra, etc.) maar ook collabs met dansers, videokunstenaars en poëten organiseert.
  • DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen drie ensembles met hun beste basstudenten.

Een nieuwe editie een nieuwe locatie:

Op 29 en 30 oktober aanstaande verwelkomen we 18 acts in Theater Zuidplein te Rotterdam, het theater is net heropend in een geheel nieuw gebouw dat genomineerd is voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021.

Dutch Double Bass Festival wordt georganiseerd door de Stichting Dutch Double Bass Festival, kaarten zijn te koop via: https://ddbf.nl/kaartverkoop/ Natuurlijk vindt je hier ook de volledige line-up en alle bijzonderheden over het festival.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: