Durante: Concerti per archi

Maestro di cappella in twee conservatoria in Napels, Francesco Durante was een van de prominente vertegenwoordigers van de achttiende-eeuwse Napolitaanse school. Een uniek geval in de geschiedenis van de Napolitaanse muziek: Durante schreef geen enkele opera en wijdde zich uitsluitend aan pedagogische werken en het componeren van sacrale en instrumentale muziek. Zijn Concerti per archi behoren tot de belangrijkste bijdragen aan het genre van het orkestconcert. Ze vormen een samenvatting van de vroeg achttiende-eeuwse Napolitaanse stijl. Durante mengt de belangrijkste esthetische benaderingen van die tijd, van de strengere contrapuntische stijl – geïllustreerd door fuga-, canon- en Recercare-bewegingen – tot de nieuwe galante stijl – die zich uit in het langzame cantabile of in delen met de aanduiding Affettuoso of Amoroso. Naast de acht bekendere Concerti die in alle manuscriptbronnen voorkomen, bevat deze opname ook een negende concerto dat in één enkele, maar gezaghebbende bron te vinden is.

De Accademia dell’Annunciata is bekend geworden met drie succesvolle albums aan de zijde van Giuliano Carmignola en Mario Brunello. Nu, meer dan dertig jaar na de baanbrekende opname door Concerto Köln, lost het Milanese ensemble zijn belofte volledig in met een verfrissende lezing van deze orkestrale meesterwerken uit de late barok, te paren aan de beroemde Concerti per archi van Vivaldi.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: