**** De Nederlandse hoornist Rob van de Laar bracht een eerste solo cd uit met composities uit de Duitse Romantiek. Uit zijn interpretatie blijkt nog maar eens welk een mooi instrument de hoorn wel is.
Brahms en Schumann
Rob van de Laar koos voor zijn eerste cd als solist voor muziek uit de Duitse Romantiek. Brahms componeerde zijn Trio in 1865 enkele maanden na het overlijden van zijn moeder tijdens een vreedzame zomer in het huis van Clara Schumann in Baden-Baden in het Zwarte Woud. Het Adagio en Allegro van Schumann werd in 1849 gecomponeerd en is één van de reeksen miniaturen voor verschillende solo-instrumenten en piano die Schumann toen in Dresden componeerde. Schumann was overigens één van de eersten om de uitgebreide mogelijkheden van de nieuwe ventielhoorn te verkennen terwijl Brahms zijn Trio oorspronkelijk nog voor natuurhoorn componeerde.
Schubert en Pilss
Schubert schreef zijn lied “Auf dem Strom” hier gezongen door mezzo Karin Strobos, in 1828, het laatste jaar van zijn leven, op tekst van Ludwig Rellstab (1799-1860). Het Lied was bedoeld voor een concert in de Wiener Musikverein om de eerste verjaardag van het overlijden van Ludwig van Beethoven op 26 maart te herdenken. Schubert, die een groot bewonderaar was van Beethoven, zag zijn kans om een speciaal lied te componeren als een ode aan de meester. Hij voegde er een schitterende hoornpartij aan toe. De componist Karl Pilss (1902-1979) is misschien het best bekend onder koperblazers door concerti voor trompet, hoorn en bastrombone, evenals voor een aantal werken voor koperensemble. De invloeden van Richard Strauss, Gustav Mahler en zijn compositie leraar Franz Schmidt zijn duidelijk te horen.
Gevierd solist
De Nederlandse hoornist Rob van de Laar (°1987), studeerde hoorn aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en studeerde vervolgens bij Herman Jeurissen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vervolgde zijn studie bij Wolfgang Vladar aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Wenen en was van 2008 tot 2013 lid van het Residentie Orkest, tot hij werd benoemd tot eerste hoornist van het Gelders Orkest. In 2016 werd hij dan eerste hoornist van het Mozarteumorchester in Salzburg. Hij speelde met vele vooraanstaande orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Chamber Orchestra of Europe, Seoul Philharmonic, KBS Symphony Orchestra Seoul en Brussels Philharmonic, onder dirigenten als Bernard Haitink, Mariss Jansons en Nikolaus Harnoncourt.
Passie voor kamermuziek
Rob van de Laar heeft een grote passie voor kamermuziek en heeft op vele nationale en internationale festivals gespeeld, waaronder het Orlando Festival, het Grachtenfestival Amsterdam en het Tblisi International Wind Festival. Hij trad op met diverse ensembles zoals Camerata, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazers Ensemble. In januari 2017 kreeg Rob van de Laar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het gebied van klassieke muziek wordt toegekend. De prijs wordt toegekend op aanbeveling van het Raadgevend Comité Nederlandse Music Award, dat wordt georganiseerd door het Fonds Podiumkunsten. Rob van de Laar heeft vervolgens financiële steun gekregen voor zijn muzikale opleiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.
Onbekende Pilss
Karl Pilss (1902-1979) was een Oostenrijkse pianist, dirigent en componist maar was ook schilder. In Wenen geboren, studeerde hij piano en muziektheorie met Ferdinand Rebay en compositie bij Franz Schmidt. Van 1928-1934 werkte hij als repetitor bij de Wiener Singakademie. In 1932 koos Clemens Krauss hem als assistent koorleider van Ferdinand Grossmann bij de Weense Staatsopera. Hij leerde piano en muziektheorie aan het Wiener Volkskonservatorium dat Grossman had opgericht en van 1960 tot 1968 was hij docent aan de Weense Academie voor Muziek. Hij bekleedde diverse functies als koorleider en werkte particulier als repetitor van 1941 tot 1966. Hij regisseerde verschillende koren, waaronder de Wiener Singverein. Hij was ook repetitor bij de Salzburger Festspiele (1934-1966), waar hij de gelegenheid had om samen te werken met dirigenten als Arturo Toscanini, Bruno Walter, Hans Knappertsbusch, Wilhelm Furtwängler, Karl Böhm en Herbert von Karajan. Zijn compositorisch werk omvat wel 85 werken voor blazers, tien orkestwerken, 19 Lieder en 34 koorwerken. Rob van de Laar speelt samen met pianist Thomas Beijer, violist Mathieu van Bellen en mezzo Karin Strobos. Warm aanbevolen.