… du silence au silence

Helena liet direct iets onuitwisbaars in me achter…als we samen muziek maken ervaren we een gevoel dat ik graag ‘geluk’ noem…Meer dan het zogenaamde perfecte of het uiterlijke, is voor ons beiden het menselijke en het levendige bovenal belangrijk…” – Veronica Kuijken

Toen Veronica Kuijken (piano/viool) voor het eerst samen speelde met de Zwitserse fluitiste Helena Macherel waren zij respectievelijk 30 en 14 jaar oud. Door de vele volgende jaren heen is hun muzikale band langzaam maar zeker ontpopt tot een unieke en diepe vriendschap.

Met het album ‘… du silence au silence’ willen zij graag de stilte eren met muziek: de stilte als eeuwige bron van alles, als vertrek en ook als aankomst. Stilte verbindt, en niet enkel muziek – stilte verbindt onszelf met onszelf, en met dat wat ons allen verbindt. De titel ‘… du silence au silence’ belichaamt een brug tussen de stille stilte van Ravels ‘Sonate posthume’ aan het begin van het album en de enorm dichte stilte na Frank Martins uitbarsting aan het einde van het album (‘Ballade pour flûte et piano’). Helena Macherel arrangeerde Ravels ‘Sonate posthume’ voor fluit. Ravel schreef het werk voor viool maar heeft het nooit voltooid en het was nooit de bedoeling dat het werk zou worden gepubliceerd.

Maar hoe dan ook hebben Helena en ik het gevoel dat het uitvoeren van dit karakteristiek en eigenzinnige vroege werk van Ravel zowel een voorrecht als een absolute must is!” – Veronica Kuijken

De in België geboren pianiste en violiste Veronica Kuijken onderscheidt zich door haar unieke uitbundigheid als kamermuziek partner. Sinds 2004 werkt Veronica als begeleider fluit (José-Daniel Castellon) en zang (Stephan MacLeod) bij de Haute Ecole de Musique in Lausanne. Ook begeleidde zij musici op internationale masterclasses van festivals zoals de Vevey Spring Classics waaronder de violist Nils Mönkemeyer. Ze heeft tal van opnames gemaakt van werken, waaronder de strijkkwartetten van Debussy, Schumann en Beethoven, en de strijkkwintetten van Schubert en Beethoven met haar vader Sigiswald, zus Sara en oom Wieland.

Helena Macherel heeft een veelzijdige carrière als soliste en kamermusicus, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Op negentienjarige leeftijd won ze de Paul Streit Prize (Concours de Genève). In de loop der jaren won ze vele prijzen: 1e prijs – International Anton Rubinstein Competition Berlin, (Duitsland), 3e prijs – Maxence Larrieu International Competition, (Frankrijk) en de 1e prijs – Jeunesses Musical International Competition Belgrado (Servië).

Naast haar fluit carrière heeft Helena Macherel een passie voor compositie. Ze schrijft instrumentale concerten, orkest- en kamermuziekwerken. Ze volgde compositielessen bij William Blank aan de Haute École de Musique de Lausanne.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: