Drama Queens

Drama Queens, Il Complesso Barocco, Alan Curtis, Virgin Classics

**** Alcina en Cleopatra zijn ongetwijfeld namen uit de operawereld die u bekend in de oren klinken. Maar kent u ook Galsuinde, Berenice of Rossane? Dan kunt u op de nieuwste cd van Joyce DiDonato heel wat ontdekkingen doen.

**** Alcina en Cleopatra zijn ongetwijfeld namen uit de operawereld die u bekend in de oren klinken. Maar kent u ook Galsuinde, Berenice of Rossane? Dan kunt u op de nieuwste cd van Joyce DiDonato heel wat ontdekkingen doen.

Onder de titel ‘Drama Queens’ verzamelt de mezzosopraan een aantal heldinnen van de barokopera, koninginnen maar ook mythologische personages (Ifigenia) of tovenaressen (Armida). Het zijn stuk voor stuk diva’s die een ruim gamma van emotie de revue laten passeren: verdriet, bedrog, afwijzing, spijt, woede, haat. Grote gemene deler is uiteraard passie en liefde. In de aria van Ifigenia weent DiDonato in klank, de zang drukt diepe treurnis uit. Maar net als in de begeleiding blijft de hoge weeklacht verfijnd.

In de aria van Alcina (Händel) klinkt “crudeltà” venijnig wreed en zeer geloofwaardig. Reëler dan de aria zou klinken indien gezongen door een ijle sopraanstem. De toonhoogte van de barokaria past perfect in haar register, vertelde Joyce DiDonato me in een interview (zie Staalkaart nr 18), vandaar dat ze die ook in haar programma kan opnemen, met een oprechter gevoelswaarde als resultaat. De korte aria van Galsuinde uit Fredegunde van Keiser is puur verdriet, in Rossane biedt DiDonato een stralende cascade van coloratuur, zo zonnig als de tekst.

DiDonato zingt met een verbluffende vocale kunstzinnigheid die toch spontaan overkomt. Ze past toe wat ze in dat interview uitlegt: perfecte techniek biedt de vrijheid om oprecht te zijn. De stem is flexibel als elastiek maar de zangeres blijft groots en stijlvol als een vorstin. In hun “star-zijn” blijven de personages oprechte emotie uitdrukken.

Het orkest Il complesso Barocco speelt onder leiding van zijn in de barok gespecialiseerde dirigent Alan Curtis op dezelfde golflengte. Het weent, hitst op of verzinkt met vijf fagotten mee in de melancholie van Keisers Romeinse keizerin Octavia. Een vorstelijke maar o zo menselijke cd. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC