Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Donizetti Queens in Concert

Als u een operaliefhebber bent, hebt u beslist al vastgesteld dat “gestreamde” – wat een woord! – voorstellingen echt wel emotioneel kunnen aanspreken en bij momenten zelfs kippenvel bezorgen. De “opvulling” van het hiaat aan livevoorstellingen is dus zeker toe te juichen. We zijn er artiesten en organiserende operahuizen dankbaar voor en hebben een groot respect voor de inspanningen die geleverd worden.

Net als Opera Ballet Vlaanderen, de Koninklijke Muntschouwburg en de Opéra Royal de Wallonie, biedt De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam ook online producties aan tegen een zeer democratische bijdrage. De concertante voorstelling getiteld Donizetti Queens in Concert die zondag 16 mei aangeboden wordt, was eerder deze week te zien via een “perspreview”. Die maakte duidelijk dat het concert een absolute aanrader is voor elke fan van belcanto-opera. Het concert wil trouwens tegelijk een smaakmaker zijn voor de opera’s van Donizetti die in de volgende seizoenen in De Nationale Opera te zien zullen zijn, namelijk Roberto Devereux, Maria Stuarda en Anna Bolena.

Liefde en rivaliteit

Elk van deze drie opera’s draait rond één van de Tudor-queens, en de plot vermengt telkens liefdesperikelen met aspecten van macht. De voorstelling biedt enkele van de dramatische hoogtepunten uit de aanstaande triptiek in een luxueuze bezetting, waardoor je als kijker/luisteraar sterk wordt aangegrepen. Marina Rebeka vertolkt de drie koninginnen: in Roberto Devereux de in haar liefde voor Roberto ontgoochelde Elisabetta, in Maria Stuarda de tragische Schotse koningin die gevangen gehouden wordt door Elisabetta, de koningin van Engeland en haar rivale in de liefde en de macht. In de opera die Donizetti sinds de première in 1830 in Milaan wereldberoemd maakte, vertolkt ze ten slotte Anna Bolena, de tweede vrouw van Henry VIII die haar opzij zette voor Jane Seymour. Marina Rebeka ziet er niet alleen elegant-koninklijk uit, maar zingt ook met vocale weelde en rijke coloratuur. Haar rivale wordt geportretteerd door J’nai Bridges, een vurige verschijning met een stem die tegelijk soepel is én door merg en been gaat. Ismael Jordi zet naast een krachtige en wendbare tenorstem ook zijn geëngageerde persoonlijkheid in. De mimiek van de solisten die je bij zo’n onlineconcert als close-ups ziet, geeft zoveel emotie weer dat je een scenische uitbeelding nauwelijks mist. De geestdrift voor deze belcantomuziek van dirigent Enrique Mazzola spat eraf. Het Nederlands Kamerorkest speelt met concentratie en enthousiasme. Het prachtige Koor van De Nationale Opera is verdeeld over de parterre van de grote zaal van de opera. In diverse aantallen gegroepeerde, zacht brandende kaarsen zorgen voor een stemmige sfeer bij dit decorloos concert.

Een prachtige voorstelling en dus een absolute aanrader.


  • WAT: Donizetti Queens in Concert
  • WIE: Marina Rebeka (sopraan), J’nai Bridges (mezzo), Ismael Jordi (tenor) en Roberto Tagliavini (bas) – Nederlands Kamerorkest en Koor van de Nationale Opera o.l.v. Enrique Mazzola
  • WAAR: De Nationale Opera & Ballet, online via deze link
  • WANNEER: zondag 16 mei, 19:00 uur – het concert blijft tot 48 uur na de première beschikbaar!
  • FOTO: © Ben van Duin

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.