Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Dirigent Stefan Soltész overlijdt met dirigeerstok in de hand

Stefan Soltész (Nyíregyháza, Hongarije 6.1.1949 – Munchen 22.7.2022), Hongaars-Oostenrijkse dirigent (geboren alsIstván – verduits naar Stefan – en getogen tot zijn 7 jaar in Hongarije) overleed tijdens het dirigeren van de opera ‘Die Schweigsame Frau’ van zijn lievelingscomponist Richard Strauss in het Nationaltheater München (Duitsland).

In Vlaanderen leerde het publiek de dirigent kennen in de jaren ’90 (’92-’97) vorige eeuw toen hij dirigent en muziekdirectuer was van de Vlaamse Opera (nu OperaVlaanderen).

Als kleuter van 4 jaar begon hij viool te spelen. Later, eens de familie in Wenen gehuisvest was (1956 na de Hongaarse opstand) werd hij lid van de Wienersängerknaben. Aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien volgde hij de cursussen dirigeren bij de grote meester Hans Swarovsky.

Zijn carrière startte in 1971 aan het Theater an der Wien (der Wien is een rivier in Oostenrijk dat heden ten dage in ‘Wien’ – Wenen uitmondt in het Donaukanaal). Enkele jaren later, na een tussenstap bij de Wiener Staatsoper, werd hij assistent van de grootste namen van hun tijd zoals onder meer Herbert von Karajan en Karl Böhm.

Het bracht hem op tal van podia en hij werd opeenvolgend muziekdirecteur en/of vaste dirigent van verschillende operahuizen in Duitsland en Vlaanderen.

Los van deze vaste engagementen was hij op tal van podia zowel voor opera- als symfonieorkesten gastdirigent.

De zachte troost voor zijn naasten, zijn medewerkers en het publiek is dat hij tijdens de volle inzet voor een van de opera’s van zijn lievelingscomponist de wereld verliet. Op een of andere wijze maakt dit zijn verhaal compleet.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende