Dirigent Georges Octors is niet meer

Georges Octors was jarenlang het gezicht van het Nationaal Orkest van België. Hij staat in het geheugen geprent als de dirigent van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij werd geboren op 2 april 1923 in Gamboni in toenmalig Belgisch Congo. Ocors was naast dirigent ook violist. Op 18 juni 2020 is hij overleden op 97-jarige leeftijd en werd in stilte begraven.

Georges Octors was een opmerkelijk musicus en deed opvallende uitspraken. Hij was een minzaam man met een grote interesse voor het romantische en post-romantische repertoire, maar ook voor hedendaagse muziek. Oorspronkelijk zou hij zich richten op een carrière als violist, maar het dirigeren zou zijn loopbaan internationaal bepalen.

Als jonge puber groeide hij op in Brussel waar hij vioolles kreeg van Mathieu Crickboom die een eigen vioolpedagogie had uitgewerkt in meerdere praktische lesboeken. Georges is 18 jaar wanneer hij in 1941 de “Prix Vieuxtemps” zal winnen en hij onderscheidt zich tijdens de Long-Thibault-wedstrijd in Parijs. Kort na het einde van WO II, we schrijven 1945, is hij te vinden in het orkest van De Munt in Brussel als solist.

Zijn loopbaan borrelt verder en in 1956 richt hij in Antwerpen het Bach Ensemble op. Met dit kamerorkest zal hij in heel Europa vele gewaardeerde concerten geven. Rond de tijd dat Octors met het Bach Ensemble startte, vroeg André Cluytens, muzikaal leider van het toen internationaal fel gewaardeerde Nationaal Orkest van België of Octors zijn assistent wilde worden.
Na het overlijden van Cluytens in 1967 werd Octors interim dirigent tot hij in 1975 tot vast muzikaal leider van het orkest werd aangesteld. Een functie die hij trouw zou vervullen tot 1984. Zo werd hij ook de muzikale leider van het orkest voor 12 edities van de Koningin Elisabethwedstrijd (1976-1989).

Jonge musici konden op zijn steun rekenen. Hij gaf jaren viool aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent. Hij vond het lesgeven, met de nadruk op ‘geven’ nog belangrijker dan al het andere werk dat hij verrichtte. In dit kader was hij voorzitter van de Rotary Brueghelprijs (een wedstrijd voor jonge musici onder de 18 jaar).

Octors was een veel gevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Vooral in Nederland was hij graag gezien. Hij was er tien jaar vast dirigent van het Gelders Orkest in Arnhem. Een korte opsomming van gastdirecties: Orchestre Philharmonique de Liège, Orkest van de Ierse Radio, Orchestre Symphonique de la RTBF, Orchestre de Bretagne, Orchestre de chambre du TRM , Orchestre International des Jeunesses Musicales, Beethoven Académie, ensemble ‹Musique Vivante› Paris en Musique Oblique Paris. Hij was te gast bij nog meer orkesten in Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Zuid-Korea, waar hij memorabele successen oogstte.  Tevens dirigeerde hij zeven jaar lang het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië.

Met het heengaan van Georges Octors ontvalt een minzaam, opmerkelijk talent. Hij was als het ware de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment.


  • WAT: Overlijden Georges Octors
  • FOTO’S: Belga / Jacques Collet, galerij.kovanderee.net, (c) Archives du Centre Henri Pousseur, RTBF

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: