***** Er zijn zo van die cd-labels waarvan je automatisch het beste verwacht. Een van hen is Christophorus (verdeeld door Harmonia Mundi).
***** Er zijn zo van die cd-labels waarvan je automatisch het beste verwacht. Een van hen is Christophorus (verdeeld door Harmonia Mundi). De productie aan cd’s is beperkt maar het Duitse spreekwoord kan op het Duitse label niet toepasselijker zijn: In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister (Goethe, 26 juni 1802).
Movimento is een van de zeer goede kleine barokensembles dat zich niet verleiden laat tot modetrends en het houdt bij de ziel van de muziek, pogend die ziel zo precies mogelijk te vertolken. Van Andreas Hammerschmidt (Brüx/Bohemen (?)1611/12-1675) werd een cd samengesteld die een zicht geeft op heel zijn oeuvre. ‘Dialoge, Concerte & Madrigale’ kan je met de laudatio omschrijven die in 1645 voor de stadsorganist van Zittau werd uitgesproken. We vertalen uit het cd-boekje: “Vanwaar komen de toon, de klank en die mooie wijsjes?/Hoor ik mijnheer Hammerschmied/Hij leidt met zijn handen/En speelt wat de hele wereld/Wat ten alle tijden geprezen wordt/Zolang men nog spelen en zingen kan."
Juist, de heer Hammerschmied (let op de Zittause schrijfwijze) was duidelijk een geliefd man in het kleine, fijne maar rijke Zittau. Vandaag een rustig stadje op het drielandenpunt Duitsland, Polen, Tsjechië. De stad is de trotse bezitter van het prachtige Zittauer Grosses Fastentuch. Een altaardoek dat in de vasten het altaar voor de kerkgangers afschermde. Het is het grootste ter wereld en is naar alle waarschijnlijkheid van een Vlaams anoniem meester ter plaatse gemaakt. Het doek vormt samen met de lijkwade van Turijn en het Tapijt van Bayeux de drie meest waardevolle Europese stukken tekstiel. Het doek hangt in de grootste museumkast ter wereld. Terug naar de muziek.
Hammerschmidt werd ook de Orpheus van Zittau genoemd en we willen het graag eens zijn met zijn tijdgenoten want de 19 werkjes op deze cd zijn pareltjes aan de muzikale kroon van Zittau en de barokmuziek in zijn geheel. Movimento speelt en zingt bevallig, esthetisch en gracieus. Keurigheid bepaalt de grote lijnen van de interpretatie maar die keurigheid maakt dat de uitvoering ietsje afstandelijk is, net wat te museaal is in plaats van levende muziek. Iets meer fantasie en de vijf sterren waren een Gouden Label. U begrijp het, deze cd is een ‘hebbeding’ voor de liefhebber van de elegante barokmuziek .