Desprez: Tant vous aime

Josquin Desprez, princeps musicorum, de prins der muzikanten, zoals zijn tijdgenoten hem noemden, is tegenwoordig het meest bekend om zijn gewijde werken. Zijn missen en motetten zijn op grote schaal uitgevoerd en opgenomen. Verrassend genoeg hebben zijn chansons weinig aandacht gekregen van uitvoerders, met uitzondering van de stukken voor vijf- en zesstemmig, die na zijn dood door de Antwerpse uitgever Tilman Susato in zijn zevende boek van 1545 werden gedrukt.

Doulce Mémoire heeft ervoor gekozen zich te concentreren op de drie- en vierstemmige chansons, die waarschijnlijk de vroegste zijn uit het oeuvre van de Henegouwse meester; met hun verscheidenheid aan taal en thema’s (soms ontleend aan folklore) vormen deze liederen een gevarieerd programma dat tegelijk ernstig en schunnig is, een bewijs van de ongeëvenaarde kunst van Josquin Desprez.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: