Der Ring des Nibelungen voor kinderen

Der Ring des Nibelungen, R. Wagner, Edwin Rutten en Bernard Haitink

Nominatie Gouden Label – Warner Classics gaf Edwin Ruttens nieuwste cd “Der Ring des Nibelungen verteld voor kinderen” uit. Als het boek dat begint met een appel en eindigt met een avondmaal, een kookboek is, dan is Wagners Ring hét uitgelezen kunstwerk voor kinderen. Verteller Erwin Rutten bevestigt dat.

Is er een betere en boeiender manier van communiceren dan door te vertellen? En, geef nu toe, een verhaal over ruziënde reuzen en drukdoende dwergen, een piepklein maar sprekend vogeltje, een kikker, een schrikwekkende en luie maar toch sympathieke draak, een onbezonnen knaap die speelt met een beer, de regenboog die leidt naar een paleis van edelstenen gebouwd op de wolken, dat is toch een verhaal voor kinderen? Samen met het symfonieorkest van de Beierse omroep o.l.v. Bernhard Haitink vertelt Ome Willem/Edwin Rutten op een meer dan aanstekelijke manier het spannend muzikaal verhaal over die spelende waternimfen, grappige dwergen, rare goden, reuzen en de vloek van de ring.

Normaal duurt het rond de 15 uur om de hele tetralogie te beluisteren. Edwin Rutten vertelt het in 2 uur. De Ring wordt daarmee een muzikaal avontuur voor jong en oud. Hij vertelt het verhaal van de kolossale Ring zoals alleen hij dat kan. Zijn geanimeerde verteltrant wordt afgewisseld met muziekfragmenten uit de opname uit 2008 van Bernard Haitink met het Symfonieorkest van de Beierse Radio. De laatste track van de 1ste cd is een expositie aan de piano van de belangrijkste muzikale motieven (Leidmotieven) uit de Ring. De 2de cd sluit af met een leuke luisterquiz. Met een even verzorgde als ludieke woordkeuze is deze kindvriendelijke productie uiteraard ook voor grote mensen meer dan aantrekkelijk. “Draai je fantasieknopje maar om, dan zie je in je hoofd wat ik jullie vertel”, aldus Rutten.

Uit de vooravond “Das Rheingold” vertelt Rutten over de Rijndochters en het goud, de reuzen en de appelen van Freia, de Nibelungen, de Tarnhelm en de Ring, de vloek van de Ring en over de magistrale intocht van de goden in hun nieuw Walhalla.

Uit de 1ste dag ”Die Walküre” vertelt hij over het huis van de norse Hunding, het gastrecht, het zwaard Notung, over de liefde van Siegmund en Sieglinde, Wotans eed aan Fricka nl. dat Siegmund moet sterven, Brünnhildes belofte aan Wotan nl. dat Siegmund zal verliezen, de vlucht van Siegmund en Sieglinde, Brünnhilde die haar belofte breekt en Siegmund helpt, de dood van Siegmund en Hunding, de indrukwekkende Walkürenrit, de aankondiging van de geboorte van de held Siegfried, de verbanning van de ongehoorzame Brünnhilde uit Walhalla en over Wotan die zijn meer dan beminde dochter Brünnhilde tegen zijn zin te slapen legt binnen een kring van vuur.

Na de heel interessante duiding van de muzikale motieven (duurt toch een goeie 10 min.) is het de beurt aan de 2de dag, “Siegfried”. Erwin Rutten vertelt dan heel boeiend over Siegfried, Mime en de beer, de Zwerver (Wanderer) en de kennisquiz (bedoeld zijn de vragen van Wotan), Siegfried die Notung smeedt, over de draak Fafner die slaapt, Siegfried en het Woudvogeltje, over de valse Mime, de verschijning/tussenkomst van Erda, Siegfried die met zijn zwaard Notung de met betekenis overladen speer (runen) van oppergod Wotan verbrijzelt en over het ontwaken van Brünnhilde, hoogtepunt van de ganse Ring.

Uit de 3de dag “Götterdammerung” krijgen we na het Voorspel met de 3 Nornen of schikgodinnen, Siegfrieds vaart op de Rijn, het vergeetsap, Waltraute die een bezoek brengt aan haar zus Brünnhilde, Siegfried die zich als Gunther vermomt, Alberich die zijn geheimzinnige zoon Hagen opdraagt Siegfried te doden, de twee bruiloften, de Gibichungen, bedrog en verraad, het plan om Siegfried te doden, de dartele Rijndochters die schalks de Ring willen van Siegfried, Siegfrieds dood en over de finale ondergang van de goden.

De Wagner Ronde Ring Quiz besluit deze magistrale opname. Onontbeerlijk, voor geen geld ter wereld te missen!

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC