Der Ring des Nibelungen met Alain Altinoglu en Romeo Castellucci

Tussen oktober 2023 en februari 2025 wordt de nieuwe Munt-Ring gesmeed door muziekdirecteur Alain Altinoglu en regisseur Romeo Castellucci – die zijn operacarrière in de Munt begon met Parsifal in 2012. Wie recent onze voorstelling van Requiem meemaakte, weet hoe de Italiaanse maker tot de essentie van een podiumwerk kan doordringen. En dat onze muziekdirecteur de partituren van Wagner in elke vezel voelt, toonde hij al in Lohengrin (2017), onze scenische productie van Tristan und Isolde (2019) en eerder dit seizoen nog tijdens een concertante Parsifal. Het is voor ons dan ook het ideale huisduo om enerzijds de theatrale dramatiek in de muziek tot leven te wekken, en anderzijds de universele thema’s uit Wagners sagenopera te distilleren en op scène te brengen.

De laatste keer dat dit grootse operavierluik in Brussel op de planken kwam was in de jaren 80. Toen engageerde Gerard Mortier de tandem Sylvain Cambreling/Herbert Wernicke voor Der Ring des Nibelungen. Bernard Foccroulles project met Antonio Pappano en Willy Decker sneuvelde in de jaren 90 om artistieke redenen. Hoog tijd dus voor een nieuwe tetralogie op maat van ons huis en in lijn met de tijdsgeest. 

© Giulio Boato
© Dirk Leemans

Das Rheingold gaat in oktober 2023 in premièreDie Walküre volgt in januari 2024Siegfried (september 2024) en Götterdämmerung (januari 2025) vallen in het laatste seizoen van huidig intendant Peter de Caluwe.

“Ik sta erop om in mijn laatste seizoen in de Munt twee essentiële pijlers van het operarepertoire samen te brengen: Richard Wagner en Claudio Monteverdi. Hun werken gaan in essentie om de queeste naar het goddelijke in de mens, en vice versa. De tweespalt tussen macht en liefde staat bij beide componisten centraal en vormt een perfecte reflectie op onze tijdsgeest. Het behoud van de door mensen gecreëerde wereldorde, blijft de dag van vandaag steeds voorrang hebben op de plek en de noden van het individu. De Monteverdi-trilogie en de presentatie van de tetralogie van Wagner vormen voor mij – samen met de vele wereldcreaties die we nog in het vooruitzicht stellen – een perfecte afronding van wat we in de afgelopen decennia in Brussel hebben gerealiseerd. Ik kijk met spanning uit naar de realisatie van deze ambitieuze projecten die ons huis in de internationale aandacht zullen blijven houden”, aldus Peter de Caluwe, algemeen en artistiek directeur van de Munt.

© Pierre Stubbe

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist