Der junge Beethoven

Der junge Beethoven

Ludwig Van Beethoven had Vlaamse wortels. Dat is algemeen geweten. Zijn grootvader stamde uit Mechelen en trok met zijn vrouw naar Bonn om er een geëerd musicus te worden. Zijn zoon Johann had ook de nodige talenten maar kon ze niet waarmaken. Alcohol beheerste zijn leven. Een drama voor het gezin dat hij stichtte, een gezin waar een geniaal muzikaal begaafd kind in opgroeide. Vader Johann sleurde dronken zijn jonge zoon uit bed om hem te laten oefenen. 

Ludwig Van Beethoven had Vlaamse wortels. Dat is algemeen geweten. Zijn grootvader stamde uit Mechelen en trok met zijn vrouw naar Bonn om er een geëerd musicus te worden. Zijn zoon Johann had ook de nodige talenten maar kon ze niet waarmaken. Alcohol beheerste zijn leven. Een drama voor het gezin dat hij stichtte, een gezin waar een geniaal muzikaal begaafd kind in opgroeide. Vader Johann sleurde dronken zijn jonge zoon uit bed om hem te laten oefenen. De mensen in de omgeving van de familie verwezen steevast naar grootvader Lodewijk die veel aanzien genoot en wel wat anders was dan het drankorgel Johann. “Neem je grootvader als voorbeeld” was wat de kleine Ludwig hoorde en hij hield zijn hele leven lang een portretje van die grootvader op zich. Een opa die hij eigenlijk niet echt kenden. Ludwig was drie jaar toed Lodewijk Van Beethoven overleed. Toch zou hij zijn leven de juiste muzikale richting wijzen. Zo werd de grootvader de inspirator van de kleinzoon die een muzikaal godsgeschenk was voor de mensheid die tot op vandaag en nog vele eeuwen na ons, massa’s mensen aanspreekt en zal aanspreken.

De Duitse omroep WDR gaf aan Michael Meert de opdracht een film over de kinder- en tienerjaren van Ludwig Van Beethoven te maken. Verrassend en toch niet verrassend genoeg begint de film met de klanken van de Mechelse beiaard en beelden van die stad, genomen vanuit de Sint-Romboutstoren. “Die typische Klang der Flämischen Städte”… Zo begint de film. Lodewijk was tien jaar verbonden aan de kathedraal als koorknaap die les volgde in de koraalschool, vlakbij de imposante kerk. Die school was een vooraanstaand instituut dat de jongens een professionele vorming gaf. Lodewijk was een doorwinterd muzikant toen hij in Bonn aanbelandde. Hij kreeg een een belangrijk functie als hofmusicus, iets waar zijn kleinzoon tot zijn grote frustratie nooit in slaagde.

De film is rijk gedomcumenteerd met woord, beeld en muziek. Dankzij het mijden van het lelijke dat onze tijd vandaag biedt aan harteloze architectuur, lawaaierig verkeer en dergelijke meer, geeft Meert een knap tijdsbeeld met extra in scène gezette passages die het leven van het jonge genie evoceren. Wie wat meer wil weten over de jeugd van Ludwig Van Beethoven heeft met deze DVD een knappe documentaire die bovendien aan iedereen getoond kan worden. Materiaal zeg maar voor het onderwijs in alle niveaus al moet er dan wel voor een vertaling gezorgd worden met onderschriften. Nu moet je het met het Duits doen, de taal van Beethoven al sprak zijn grootvader voor zeker plat Mechels.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC