De Week van de Klank

De 12e editie van de Week van de Klank zal plaatsvinden van maandag 7 februari tot en met zondag 13 februari 2022 in Brussel, en van 14 tot en met zondag 20 februari 2022 in Vlaanderen en Wallonië. Concerten, films, performances, installaties, ontmoetingen of geluidswandelingen… Via het thema “Microkosmos” neemt de programmatie voor deze nieuwe editie allen mee op een ontdekkingstocht langs zowel intieme als opvallende klankwerelden, geboren uit de verbeelding van kunstenaars van over het hele land. Voor families en scholen staan er dan weer verrassende workshops rond beroepen in de geluidssector op het programma.

De Week van de Klank, een uniek gebeuren onder de vleugels van de UNESCO sinds 2019, neemt avontuurlijke oren en muziekliefhebbers van alle horizonten al meer dan tien jaar lang mee langs nieuwe klankervaringen en -ontdekkingen.

Onder de ontdekkingen van deze ambitieuze editie bevinden zich enkele bijzondere geluidsinstallaties, waaronder Les Grillons du rêve, “Krekelspeakers” van geluidskunstenaar en -ingenieur Félix Blume, Swalling hEARt, een gigantische bolvormige, geluidsgevoelige installatie van Raymond Delepierre, de imposante Zinderspin van Aifoon, en Random Walks van Franziska Windisch in samenwerking met Overtoon.

Onder het thema “Microkosmos” neemt de Week van de Klank je mee op een verrassende ontdekkingstocht doorheen de wereld van insecten met een klankwedstrijd rond een stil filmfragment uit de film “Le champ des visions” (Een ongewoon gezichtsveld) van Boris Van der Avoort, die ook in zijn geheel zal worden vertoond in Flagey.

Klanken recht uit het hart krijgen we dan weer van Bernard Massuir tijdens een concert dat de tijd even doet stilstaan, of via het werk ‘Des voix parmi les pierres’ van Elena Dunkelman (zang) en David Baltuch (piano), dat drie liederen van Maurice Ravel voor zang, piano en elektroakoestische instrumenten omvat.

Volgende evenementen zorgen voor pure energie op het programma: de underground punk van het percussieve Bruital, de sonische verwevenheid in mxsx door Dimitri Coppe en Jean-Jacques Duerinckx – een eerbetoon aan de componist Stephan Dunkelman -, elektroakoestische concerten in samenwerking met Arts² en FeBeME, maar ook een concert van Irini Tzanetoulakou, geprezen om haar unieke altstem, een concert van Donder & Apeland en zelfs een dj-avond met Maxim Lany.

Via een reeks kleinere concerten wil De Week van de Klank tot slot een nieuwe generatie artiesten promoten; zo zullen er optredens zijn van zangeres Marie Mawet, de muzikanten Jens Vermeiren en Isabel Dhallé (piano & viool) of Jeanne de Preter met een nieuwe klank- en videoinstallatie.

Na elk concert is er bovendien de mogelijkheid tot een bijzonder moment van uitwisseling tussen artiest en publiek. Participatie van een breed publiek wordt verder aangemoedigd tijdens verkennende workshops rond klankopname en stem, en voor het plezier van gezinnen en leerlingen zijn er workshops onder begeleiding van Belgische kunstenaars.

Al meer dan 10 jaar staat De Week van de Klank bekend om haar transversale en multidisciplinaire aanpak. Via een kleurrijk en toegankelijk programma, rijk aan partnerschappen met toonaangevende locaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, draagt de Week van de Klank bij tot een beter begrip van geluid in al zijn aspecten en sensibiliseert zij het publiek rond het belang van gehoorgezondheid en de kwaliteit van onze geluidsomgeving. Alle activiteiten zijn dan ook gratis. Reserveren is wel aanbevolen.

Meer info op www.deweekvandeklank.be

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: