De vier seizoenen met Ayako Fujiki

Iedereen kent de Vier jaargetijden van Antonio Vivaldi. Ze behoren tot de bekendste vioolconcerto’s. Het kan u misschien verbazen maar niet alleen Vivaldi componeerde muziek voor de seizoenen. De natuur was een populair programma dat vele componisten inspireerden. Zo componeerde Joseph Haydn het vierdelige oratorium Die Jahreszeiten (1801) en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski twaalf miniaturen voor elke maand van het jaar gebundeld onder De Seizoenen (1876). En ook in de 20e eeuw bleef het componisten inspireren. De Japanse pianiste Ayako Fujiki verzamelt deze 20e eeuwse jaargetijden en bundelt ze in haar serie Seasons.

Het eerste deel van de serie kwam uit in juni 2021 en Fujiki speelde Le Stagioni, Op.33 (1924) van Mario Castelnuovo-Tedesco. Daarna volgde een album met Les Saisons, op. 201 (1892) van Albéniz, Seaosons from Cinderella van Prokofiev en The Seasons (1947) van John Cage. Met haar nieuwste cd The Four Seasons of Japan met muziek van Yoshinao Nakada (1923-2000) voegt ze nu een vijfde album aan deze reeks toe.

De Japanse componist Nakada gaf zijn muzikale droom om jazz pianist te worden vanwege zijn kleine handen. Hij liet zijn droom varen en besloot componist te worden. In 1946 sloot hij zich aan bij de groep “Shinseikai”. Als liedjesarrangeur bouwde Nakada bekendheid op terwijl hij zijn compositorische vaardigheden aanscherpte. Samen met vier andere vooraanstaande Japanse componisten (On Onaka, Takashi Isobe, Mitsutoshi Ugajin en Ichiji Nakata) richtte hij in 1955 de nieuwe groep “Roba no Kai”. Deze groep componisten drukte hun stempel op de Japanse muziekindustrie en Nakada alleen al componeerde meer dan 3000 werken. Buiten Japan is zijn naam echter weinig tot niet gekend. Een geweldige keuze van Fujiki om haar muziekaal erfgoed op te nemen in haar serie rond de vier seizoenen.

De pianosuite The Four Seasons of Japan bestaat uit zes verschillende bewegingen, traditioneel beginnend bij de lente. Het werk is geschreven voor quatre-mains. In deze uitvoering verzorgt Ayako Fujiki beide partijen en door middel van overdubbing bij het opnameproces. Ze weet de delicate melodieën met rijke expressie te brengen. Het ene moment ben je aan het dromen over de komst van de lente en het andere moment ben je gefascineerd door de neerdwarrelende bladeren in de herfst. De vaak simpele melodie komt tot leven door de rijke harmonieën en de speelse dialogen tussen de handen. Het zijn muzikale schilderijen om te bewonderen.

WIE: Ayako Fujiki [piano]

WAT: The Four Seasons of Japan — met muziek van Yoshinao Nakada (1923-2000)

UITGAVEN: in eigen beheer

BESTELLEN: bij de artiest

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC