De verborgen prelude

De Verborgen Prelude, Eveline Vanhaverbeke, Uitgeverij Marmer

Auteur Manu

Wat doet een verblijf in een klooster in Mallorca in het leven van Chopin en waarom ging hij daar heen? Wat is het geheim van Chopin en hoe kwam hij er aan? Hoe groot was de liefde van George Sand voor deze meester in de muziek? Hoe ontwikkelde de vriendschap tussen Chopin en Solange zich?

In een samensmelting van roman-hoofdstukken en brief-achtige hoofdstukken ontrafelt de auteur laagje voor laagje een spannend avontuur van meerdere levens. Daarin spelen de figuren Chopin, Solange als dochter van George Sand, Romi als kleindochter van een andere vriendin van Chopin, haar oma Adeline en diens tweelingzus Amandine, de hoofdrol.

Het verhaal begint met een keiharde belofte, die pas later in het boek kan begrepen worden. Na de proloog gaat het boek van start met de romance van George Sand en Chopin, die naar Mallorca gaan, waar het verhaal zijn ware begin kent.

Chopin, Solange, Romi en Adeline

Systematisch wisselt het boek af tussen de ervaringen van Solange met Chopin met hoofdstukken over het verhaal van een andere persoon, Romi. Zij gaat zoek naar de waarheid van een mysterie, dat zijn begin kent bij het ontdekken van een muziekstuk op zolder. Deze hoofdstukken van het boek spelen zich 40 jaar later af en tonen de niet intoombare levenslust en nieuwsgierigheid van Romi aan.

Dit boek, ondanks de fictie die het zeker inhoudt, geeft een mooi zicht op hoe vriendschappen zich soms ontwikkelen, hoe prille liefde misleidend kan zijn, hoe sterk de vriendschap tussen een kind en een volwassene kan zijn, tot na de dood, en hoe belangrijk de factor respect en gelijkwaardigheid als mens daarin eigenlijk is, ondanks het leeftijdsverschil.

Door deze structuur van afwisselen van de “auteurs” van de brieven en romanachtige hoofdstukken in het boek, Solange, Romi (en op het einde ook Adeline, oma van Romi) , die zich naar het einde toe steeds meer vervlechten tot een harmonieus geheel, is het boek eigenlijk een uitdaging aan de romanlezer. Het is een uitstekende roman met een sterke gevarieerde woordkeuze. Het boek leest zeer vlot en is meeslepend.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist